Egészség

A rák világnapja: Magyarországon évente 30 ezren halnak meg rákban

Magyarországon évente 30 ezren halnak meg rákban. A legtöbben tüdő- és emlőrák okozta megbetegedésben veszítik életüket, pedig a szűrővizsgálatokkal megelőzhető lenne a betegség kialakulása. Február 4-e minden évben a rák világnapja.

A rák általában nem egyik napról a másikra, hanem több éven át alakul ki, ezért különösen fontos lenne, hogy mindenki rendszeresen eljárjon szűrésre, hiszen az időben felfedezett rákbetegség eredményesen gyógyítható. Manapság mindenkinek személyre szabott gyógykezelést biztosítanak, ha az anyagi források rendelkezésre állnak.

A rák világnapján a Magyar Rákellenes Liga még inkább felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon a legtöbben tüdő- és emlőrákban halnak meg, amelyeket a sorban a vastag- és végbélrák követ.

Rozványi Balázs, a szervezet gazdasági elnökhelyettese szerint évente 30 ezer ember hal meg Magyarországon rákos megbetegedésben, de a kiváltó okokat pontosan még mindig nem ismerik. Azt tudják, hogy a rák kialakulásának kockázatát csökkentheti a dohányzásról való leszokás, az egészséges táplálkozás és a testmozgás – hangzott el szerdán az M1 aktuális csatornán.

Rák világnapja: Magyarországon évente 30 ezren halnak meg rákbetegségben

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top