Egészség

Kártérítést kapott a narkolepsziás fiú

120 000 font kártérítést kap az az angol fiú, aki influenzaellenes oltás miatt lett narkolepsziás.

A 10 éves Josh Hatfieldnél hat évvel ezelőtt alakult ki a narkolepszia és a kataplexia, azt követően, hogy Pandemrix vakcinával beoltották a H1N1-vírus ellen. A narkolepszia nagyon megnehezíti az életét, mert sokszor elalszik az órákon, gyakran kell kimaradnia az iskolából a gyógykezelések miatt, ráadásul az állapota és a gyógyszerek hatására meghízott. Ennek ellenére a családnak évekig tartó küzdelmébe került, mire az állam hajlandó volt kártérítést fizetni nekik az oltásokkal kapcsolatos kártérítésekre fenntartott alapból, mert eleinte nem akarták elismerni, hogy a fiú súlyosan fogyatékossá vált, annak ellenére, hogy az oltás és a narkolepszia közötti kapcsolat már régóta bizonyított.

A narkolepszia igazi életveszély-generátor
A narkolepszia valóságos életveszély-generátor

A ma már nem használt Pandemrix vakcinát 2009 és 2010 során majd egymillió brit gyereknek adták be, akik kora hat hónap és öt év között volt. A vakcinával összefüggésben Finnországból, Svédországból és Írországból is jelentettek narkolepsziás eseteket, a beoltott gyerek körében 6–13-szoros volt a narkolepsziás esetek száma az oltatlanokhoz képest. 

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top