Egészség

Tűfóbia miatt kapott új hasnyálmirigyet

A világon elsőként hajtottak végre hasnyálmirigy-átültetést egy cukorbetegen azért, mert az illető tűfóbiában szenvedett.

Az 55 éves Sue York gyerekkora óta 1-es típusú cukorbetegségben szenved, aminek a kezelése rendszeresen inzulininjekciók beadását igényli. A nő azonban fóbiásan retteg a tűtől, minden injekció beadásakor csillapíthatatlanul remegett és hányt. Egy-egy injekció beadása az ő esetében átlagosan 20 percet vett igénybe.

Tűfóbia nélkül ez pár másodperces művelet
Tűfóbia nélkül ez pár másodperces művelet

A helyzet 2012-ben vált igazán szörnyűvé, amikor új szabályozás lépett életbe Angliában a cukorbetegekre vonatkozóan: ha jogosítványt akartak, kötelezően az ujjbegyből vett vérből kellett mérni a vércukorszintet, valahányszor a volán mögé akartak ülni, és a vezetés minden második órájában is. “Egyszerűen besokalltam, annyiszor kellett szurkodnom magam” – emlékezik vissza az asszony, aki inkább felhagyott a vezetéssel, de mivel túl gyenge volt a hosszas gyalogláshoz, félő volt, hogy az otthona rabja lesz. Próbálkozott hipnoterápiával és kognitív viselkedésterápiával is, hogy megszabaduljon a fóbiájától, de nem járt sikerrel.

Az orvosok végül a hasnyálmirigy-átültetés mellett döntöttek. Kétévnyi várakozás és számtalan bizottsági meghallgatás után végül megszavazták e kivételes indokkal végrehajtandó műtétet. Az asszony életminősége azóta fantasztikus javuláson ment keresztül, és reméli, hogy a története másoknak is reményt ad, mert a cukorbetegek körében nem ritka a tűfóbia.

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top