Egészség

800 000 gyerek életét menthetné meg a szoptatás

A Lancetben megjelent kutatás eredményei szerint 800 000-rel több gyerek maradna életben évente világszerte, ha minden nő szoptatna, és 20 000-rel kevesebb nő halna meg emlőrákban.

A rangos orvosi lapban megjelent kétrészes tanulmány szerzői egyértelmű összefüggéseket fedeztek fel a szoptatás hiánya és a hosszú távú negatív hatások között, mind az egészség, mind az egészségügyi és szociális kiadásokat tekintve.

Mi gazdagok vagyunk, itt nem számít a szoptatás

“Óriási tévedés azt hinni, hogy csak a fejlődő országok esetében van jelentősége annak, hogy szoptatnak-e a nők – állítja Cesar Victora, a jelentés egyik szerzője. – Sikerült egyértelműen kimutatnunk, hogy a szoptatással rengeteg életet menthetünk meg és anyagilag is sokat megtakaríthatunk, még a gazdag országokban is.”

A fejlett országokban csak ötből egy gyereket szoptat az anyja annak egyéves koráig, míg a közepesen fejlett és az elmaradott országokban háromból egy gyerek szopik féléves koráig. Ez azt jelenti, hogy anyák és gyerekeik milliói nem aknázzák ki a szoptatás jótékony hatásait, ami pedig mindkettejük egészségének jót tenne. A szoptatás például harmadával csökkenti a fejlett országokban a bölcsőhalál gyakoriságát, míg a fejletlenebb országokban felére mérsékli a hasmenés és harmadára a légzőszervi megbetegedések gyakoriságát. Ezenkívül jótékony hatással van az intelligenciára, és megelőző hatással bírhat a cukorbetegség és az elhízás tekintetében.

A szoptatás minden szempontból előnyös
A szoptatás minden szempontból előnyös

Pénzben is mérhető a szoptatás jótékony hatása

A kutatók számítása szerint a nem szoptatott gyerekek körében a gyengébb értelmi képességek 2012-ben világszinten kb. 300 milliárd dollár kiadást generáltak. A szoptatás nagy megtakarítást jelent az olyan gyakori gyerekbetegségek, mint a hasmenés, az asztma és a tüdőgyulladás tekintetében, mert védőhatással bír ezek ellen: a vizsgálat szerint ez az USA-nak 2,5 milliárd, de az Egyesült Királyságnak is 29,5 millió dollár megtakarítást jelentett egyetlen év alatt. 

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top