Egészség

A keményebb edzéstől nem olvad le több kiló

Bár mindenki azt gondolja, hogy minél többet edzünk, annál többet fogyhatunk, egy nemrégiben megjelent tanulmány szerzői szerint ez nem egészen így van.

Akik nem akarnak elkezdeni keményen edzeni, most talán megörülnek, de a helyzet kicsit bonyolultabb. A tanulmány szerzői szerint a testmozgás és a fogyás között nem egyszerű dózis alapú összefüggés van. A szervezet hozzáidomítja az anyagcseréjét a testmozgás mennyiségéhez, tehát ha huzamosabb ideje keményen edzünk, nem fog ezzel párhuzamosan egyre több és több kiló leolvadni rólunk.

A 25 és 45 év közötti 332 résztvevővel végzett vizsgálat során az alanyoknak egy hétig mérniük kellett egy eszközzel az aktivitásuk szintjét, majd a kutatók kiszámolták az egy hét alatt elégetett kalóriák mennyiségét. A közepesen edző alanyok naponta kb. 200 kalóriával többet égettek el, mint az ülő életmódúak, amiben nincs is semmi meglepő. A keményebb edzés azonban nem mutatkozott meg több elégetett kalória formájában.

Aki fognyi akar, annak kevés az edzés
Aki fogyni akar, annak kevés az edzés

Azt azonban hangsúlyozzák a szerzők, hogy ez az eredmény csak a kalóriákra vonatkozik, tehát senkinek sem tanácsolják, hogy hagyjon fel a mozgással, aminek nemcsak a fogyásban mutatkozik meg a jótékony hatása. Ha azonban csak a fogyás a célunk, önmagában a mozgás nem feltétlenül lesz elegendő. Azt is kiemelték, hogy akik kihajtják magukat az edzőteremben, a nap többi részében hajlamosabbak inkább csak pihenni, ami szintén nem a kalóriaégetés netovábbja.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top