Egészség

Influenza: február közepén tetőzhet a járvány

Az enyhe idő kedvez az influenzavírusok terjedésének. A járvány tetőzését február közepére várják. A szomszédos országokban már halálos áldozatai is vannak az egyre jobban terjedő vírusnak.

Az influenza tünetei igen jellegzetesek, és mivel egyszerre nagy tömegben jelentkezik a betegség, könnyű elkülöníteni az egyéb felső légúti megbetegedésektől. Magyarországon ugyanakkor még nem indult be a járvány – mondta dr. Fekete Ferenc a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa. A szakember hangsúlyozta, az influenza szövődményét nem szabad megvárni, erre a legjobb megoldás az oltás.

A főorvos úgy gondolja, a krónikus betegeknek mindenképpen javasolják beadatni a védőoltást, hiszen egy ilyen megbetegedés, esetükben súlyos következményekkel járhat. Fontos hangsúlyozni, hogy az influenzajárvány idején a lakosság legfeljebb 10-12 százalékát, vagyis általában kevesebb mint minden tizedik embert fertőzi meg a vírus, az ugyanakkor nem tudható, hányan betegedtek volna meg, ha nem kaptak volna oltást. Ha valaki beoltatja magát, náthás még lehet, hiszen a vakcina kizárólag az influenza kórokozója ellen nyújt védelmet.

Február közepén tetőzhet az influenzajárvány

Dr. Fekete Ferenc szerint a járvány várhatóan 2-3 héten belül tetőzni fog Magyarországon, ezért ha valaki még a napokban beoltatja magát, az oltás védettséget adhat a számára. Fontos kihangsúlyozni, hogy még az oltás mellett is csak az általános higiéniás szempontok figyelembevételével lehet megelőzni az influenzát, a kézmosás, papírzsebkendő-használata elengedhetetlen.

Dr. Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa úgy tudja, Európában leginkább Svédországban, Ukrajnában, Görögországban és Portugáliában is erős az influenza aktivitása. Jelenleg Magyarországon a járványküszöb alatti a megbetegedések száma, amely akkor következik be, ha egy héten belül 15 ezernél többen fordulnak orvoshoz az influenza tüneteivel. A tavalyihoz hasonlóan erre február közepén lehet számítani – írja a Híradó.hu a Kossuth Rádióban elhangzottakra hivatkozva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top