Egészség

Így fogd vissza a túlzásba vitt koffeinbevitelt

Jóból is megárt a sok, és sajnos a kávézással sincsen ez másképp. A túlzott koffeinbevitelnek káros élettani hatásai lehetnek, ezért, ha már a negyedik kávédat iszod, érdemes lehet elgondolkodni néhány jó tanácson.

Bár hál’ istennek alapvetően a kávézás egészséges, azért a “jóból is megárt a sok elve” ezt a csodás fekete italt sem kerüli el. A túlzásba vitt koffein hatása épp az ellenkezőjére fog fordulni: kialvatlan leszel, stresszes és akár kézremegés vagy más kellemetlenség is jelentkezhet. Ha úgy érzed, egyszerűen nem tudsz kávé nélkül meglenni, és ez akár napi négy csészét is jelenthet, érdemes elgondolkodnod néhány változtatáson.

Először is, ahhoz, hogy tudjuk, mennyi a sok, érdemes odafigyelnünk a koffein mennyiségére, amit beviszünk a szervezetünkbe. Az otthoni kávénkban nem ugyanannyi a koffein, mint a munkahelyi instant kávéban vagy a kávézóból elvitt lattéban. Nagyjából 130 mg lenne a normális, annyi biztos, hogy 250 mg felett már jelentkezhetnek a problémák.

Így fogd vissza a túlzásba vitt koffeinbevitelt

Azon is érdemes lehet elgondolkodni, hogy legalább napi egy kávét teára, esetleg koffeinmentes változatra cseréljünk. Így megmarad a forró ital fogyasztásának rituáléja, de azért mégsem terheljük le annyira szervezetünket.

Ha túlságosan is sok kávét döntöttünk magunkba, érdemes pár napig tudatosan lecsökkenteni a kávéadagot, hogy szervezetünk kicsit magához térhessen a sokkból.

Forrás: HuffingtonPost

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top