Egészség

7 ok, amiért megbánod, ha nem iszol elég vizet

A rossz hír, hogy a kiszáradás rengeteg kellemetlenséget tud okozni. A jó hír viszont, hogy egy nagy pohár víz olyan problémákat is orvosolhat, amiken nem is hitted volna, hogy ilyen egyszerűen segíthetsz!
7 ok, amiért megbánod, ha nem iszol elég vizet

Nem is gondolnád, milyen kevés folyadékveszteség elég a kiszáradáshoz: ha csak 1,5 százalékkal csökken a testünk egyébként 60 százalékos víztartalma, máris jelentkezhetnek olyan kellemetlen tünetek, mint a fáradtság vagy a rossz lehelet, sőt akár súlyosabb következményekkel is szembe kell néznünk.

 1. Rossz lehelet

7 ok, amiért megbánod, ha nem iszol elég vizet

Egy húzós munkanapon könnyű megfeledkezni az ivásról, aztán hazafelé tartva egyszer csak észreveszed, milyen kellemetlen lett a leheleted, és száraz a szád. A kevés folyadékbevitel csökkenti a nyál termelődését, ezáltal a baktériumok könnyebben megtapadnak, és rossz lehelethez vezetnek.

2. Cukoréhséget okoz

Ha nem iszol eleget, nem csak éhesebb leszel, kifejezetten cukorra fáj majd a fogad. 

3. Rosszabbul megy majd az edzés

2 százalékos folyadékveszteség 10 százalékkal csökkenti a teljesítményedet az edzőteremben. Figyelj oda mozgás előtt, közben és után is a megfelelő vízfogyasztásra!

4. Száraz bőrt okoz

7 ok, amiért megbánod, ha nem iszol elég vizet

A belső vízhiány külső jelekben is megmutatkozhat. Ilyen például a száraz bőr. Különösen akkor figyelj a kellő vízbevitelre, ha sok kávét iszol, vagy sokat edzel, hiszen ilyenkor fokozott a kiszáradás veszélye, ami száraz, viszkető bőrt hagy maga után.

5. Fáradtsághoz vezet

A délutáni, napközepi fáradtság sokaknak lehet ismerős: ennek hátterében is állhat a kevés vízfogyasztás. Ugyanis ilyen esetben a vérnyomás csökken, és a vér lassabban áramlik az agy felé – ettől érezzük magunkat reménytelenül álmosnak. Sőt a kevés ivás még a biztonságos autóvezetést is kockáztatja.

6. Rossz kedvet csinál

A kiszáradásnak neurológiai következményei is vannak: fejfájás, rosszkedv, a koncentrációs képesség gyengülése. 

7. Szédülést és remegést okoz

7 ok, amiért megbánod, ha nem iszol elég vizet

Ha nem iszol eleget, a szervezeted lassítja a vér bőr felé áramlását, ezért fordulhat elő fázás, remegés. A szédülést pedig szintén a lelassult véráramlás okozza. 

Forrás: Health

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top