Egészség

Mediterrán étrend a magas koleszterinszint ellen

A magas koleszterinszint önmagában nem jár semmilyen tünettel, így hajlamosak vagyunk nem tudomást venni róla. Pedig az ún. rossz koleszterin magas koncentrációja a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő kiváltó oka. Lássuk, mely élelmiszerekkel tudod kordában tartani a koleszterinszintedet.

Növényi rostokkal a magas koleszterinszint ellen

Fogyassz sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket! Az oldható rostokban gazdag élelmiszerféleségek könnyen emészthetőek, és megakadályozzák, hogy a “rossz” (LDL) koleszterin teljes mértékben felszívódjon a belekből. Ide tartoznak a gyümölcsök, például az eper, az alma és a citrusfélék, valamint a bogyós gyümölcsök. A brokkoli, sárgarépa, zöld leveles zöldségek fogyasztása is jótékony hatással bír. A gabonafélék közül az árpát és a zabot ajánlatos az étrendedbe illesztened, de koleszterinszint-csökkenést eredményez a lencse és a bab rendszeres fogyasztása is.

Mediterrán étrend a magas koleszterin szint ellen

Óvakodj a telített zsíroktól, transzzsíroktól

Mértékletesen fogyassz vörös húst, tojást, zsíros sajtot, magas zsírtartalmú tejet, mert ezek telített zsírokat tartalmaznak. Kerüld a hidrogénezett növényi olajok használatát, mert transzzsírokban bővelkednek, ilyenek például az egyes margarinfajták. Hideg salátákhoz, főzéshez használj extra szűz olívaolajat, magas hőfokon történő sütéshez pedig jó minőségű napraforgó- vagy repceolajat. Vásárolj tudatosan, és mindig alaposan nézd meg az adott termék összetevőit, mielőtt a kosaradba tennéd!

Omega-3 és telítetlen zsírsavak

Az omega-3-zsírsavban bővelkedő élelmiszerek fogyasztásával csökkentheted a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ilyenek például a pisztráng, a lazac, a szardínia és a makréla. A telített zsírsavak viszont jótékony hatással vannak szervezetedre. A dió, avokádó, extra szűz olívaolaj beépítése étrendedbe segít kordában tartani megnövekedett koleszterinszintedet. Az omega-3-zsírsavak ugyanis a vérzsír egyik összetevőinek, a triglicerideknek a szintjét csökkentik, míg az olívaolaj és az avokádó az ún “jó” (HDL) koleszterin szintjét növelik szervezetedben.

Mediterrán étrend a magas koleszterin szint ellen

További természetes koleszterincsökkentők

Kutatások bizonyítják egyes élelmiszerek természetes koleszterincsökkentő hatását. Ilyen a paradicsom, a tofu, az író, valamint a póréhagyma, a vöröshagyma és a fokhagyma.
Jó hír, hogy ezek a táplálkozási irányelvek ráadásul megegyeznek az egészséges életmód iránymutatásaival, így nemcsak a koleszterinszinted, de közérzeted és általános egészségi állapotod is jelentősen javul, ha betartod ezt a néhány egyszerű szabályt. Fontos tudnod, hogy amennyiben a megfelelő étrend, rendszeres mozgás és az egyéb kockázati tényezők (például a túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás) kiiktatása mellett sem áll be javulás koleszterinszinted állapotában, alapos orvosi kivizsgálásra van szükséged. A magas koleszterin-koncentráció hátterében ugyanis örökletes tényezők, pajzsmirigy-alulműködés és még számos tényező állhat. A fent leírt, mediterrán típusú étrend ebben az esetben is hatékony, támogató hatású, akkor se hagyj fel vele, ha esetedben gyógyszeres kezelésre is szükség van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top