Egészség

Így védi az egészséged a zab

A zabot többnyire a gyors és finom reggelik alapanyagaként tartjuk számon, és leggyakrabban müzliként, kekszként vagy kása formájában fogyasztjuk. Azt viszont talán nem is sejted, hogy milyen sokat teszel az egészségedért, ha zabfélét eszel. Most megtudhatod, miként védi az egészségedet ez a különleges gabonaféle.

Védi a testet…

A zab lassan felszívódó szénhidrát, amely oldható rosttartalmának köszönhetően segít a gyomor és bélrendszer működését, tisztítja a beleket, védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját, valamint csökkenti az ún. “rossz” (LDL) koleszterinszintet, és ezáltal a szívbetegségek kockázatát. Nem véletlen, hogy a várandósság időszakában, előrehaladottabb életkorban, illetve aktív testmozgás idején kifejezetten ajánlott a fogyasztása, hiszen rendkívül jó vitamin- és ásványianyag-forrás. A B-vitamin szinte minden változata megtalálható benne, ezenfelül tartalmaz még K- és E-vitamint, cinket, szelént, rezet, vasat, mangánt, sőt magnéziumot is. Kalciumban gazdag táplálék lévén erősíti a csontokat és a fogakat, csökkenti a csontritkulás kockázatát.

Így védi az egészséged a zab

…és a lelket

Nem csupán testünkre, lelkünkre is kedvező hatással van. A pantoténsavaknak és a B1– és B6-vitaminoknak köszönhetően regenerálja az idegrendszert, kedvező hatással van a pszichére, segít leküzdeni a fáradtságot. Kívül-belül megszépülhetsz vele, mivel bőrszárazságra és ekcémára is hatékony ellenszer. Rengeteg rostot tartalmaz, ezért lassan szívódik fel, kifejezetten zsírszegény, ugyanakkor növényi viszonylatban különösen magas a fehérjetartalma, így fogyókúra idején is megbízható társad lehet, már csak azért is, mert relatíve hosszú ideig tartó telítettségérzetet okoz.

A zab és a belőle készülő pehely tehát nem csupán egy alternatív nassolnivaló. Rendszeresen fogyasztva számos tekintetben hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban érezd magad a bőrödben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top