Egészség

Európai Méhnyakrák Megelőzési hét: “Ebben a betegségben nem szabad meghalni”

Magyarországon Európa viszonylatában is súlyos a helyzet: évente 1000-1200 méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak, és ötszázan belehalnak. Szűréssel megelőzhető, időben felfedezhető betegség a méhnyakrák.
  • A méhnyakrák olyan gyakori rákos megbetegedés, ami ma már közel 100%-ban megelőzhető! 
  • A megelőzés két erős lábon áll: ez a méhnyakszűrés és a HPV elleni védőoltás, melyek együttesen jelentik a legbiztosabb védelmet. 

Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében, mintegy 30 000 nő veszti életét a súlyos betegségben évente, azaz minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban, illetve minden esztendőben 60 000 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak.

Magyarországon európai viszonylatban is súlyos a helyzet: hazánkban évente mintegy 1000-1200 méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak, és közel félezer halálesetért tehető felelőssé a betegség, pedig az időben felfedezett kór gyógyítható. A megbetegedések lakosságszámhoz viszonyított aránya Magyarországon az 5. legmagasabb a 28 tagú Európai Unióban, csupán Romániában és a balti államokban kedvezőtlenebbek a statisztikák.

Semmi nem hívhatja fel a figyelmet jobban a szűrések fontosságára, mint egy nőtársunk saját története. Mittelholcz Dóra könyvet írt a betegségéről, négy évig küzdött, harcolt, azonban néhány nappal a kötet megjelenése után a rák győzött. Az ő könyvéből itt közlünk most egy részletet, célunk az, ami Dórié is volt: Figyelj a jelekre!
 

A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák. A HPV-fertőzés nagyon gyakori, a szexuális életet élő nők közel 80%-a és a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik HPV-vel élete során. Mivel a természetes fertőzés után nem alakul ki tartós immunitás, többször is el lehet kapni a vírust. A fertőzés az esetek többségében elmúlik, azonban minden tizedik fertőzöttnél kialakul valamilyen daganatos elváltozás.

A lakosság ennek ellenére nincs tisztában a HPV veszélyeivel: a magyarok közel harmada nem is hallott még róla, sokan pedig úgy gondolják, felnőttkorban már nem tehetnek semmit a megelőzésért. Bár a nők háromnegyede ismeri a fertőzést, és kétharmaduk azzal is tisztában van, hogy méhnyakrákot okozhat, ők sem sokkal tudatosabbak a megelőzésben. Mindezt jól mutatja a lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága is, amely messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. A szervezett szűréseken a behívott nők csak kis százaléka vesz részt évente.

A nőgyógyászati szűrővizsgálattal lehetőség nyílik arra, hogy időben felismerjék a rákot megelőző állapotot, és ezáltal megakadályozható a méhnyakrák kialakulása, védőoltással pedig jelentősen korlátozható.

Az alapítvány közös akcióra hívta a városokat is. A HPV elleni védelem szimbóluma a gyöngy. A Gyöngyre Fűzve figyelemfelhívó országos akcióhoz eddig közel 70 település csatlakozott. A csatlakozó városokban egy-egy Mályvavirág Nagykövet a helyi szokásoknak, közösségi életnek megfelelően alakítja ki programjait. Pl. a megelőzési hét alatt mályvaszínű díszkivilágításban pompázik majd a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet, a Nagyerdei Stadion és a Víztorony is, hogy e látványelemmel is hangsúlyozzák, mennyire fontos a megelőzési hét üzenete. A Loki (DVSC) focistái is csatlakoztak a helyi programsorozathoz.

A programokról további információ a www.facebook.com/malyvavirag és a  www.malyvavirag.hu oldalon olvashatóak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top