Egészség

Narancsbőr, kockás has – a világbajnok válaszol a diétás kérdésekre

Milyen diétás étrend segít a narancsbőr eltüntetésében? És ha már itt tartunk, mit együnk, hogy a megfelelő mozgás mellett kockás és ne zsírpárnás legyen a hasunk? Bánkuti Gabriella fitneszvilágbajnok válaszol.
“Olyan megtiszteltetés ért, hogy a Facebookon bekerültem egy zárt csoportba, jó pár őrült fitneszcsajszihoz, akik a gyerekek, a háztartás és a mindennapos gondok mellett azért is küzdenek, hogy elérjék a szuper alakot. Írtam nekik, hogy segítek, amiben tudok, és válaszolok a kérdésekre, de én se vagyok mindenható. A narancsbőr és a kockás has kérdését vesézzük ki” – a cikk szerzője Bánkuti Gabriella fitneszvilágbajnok, tréner, itt megnézheted, hogyan edzette a francia idegenlégiósokat.
 
 
Narancsbőr, kockás has - a világbajnok válaszol a diétás kérdésekre

Az a fránya narancsbőr

Kérdés: “Érdekelne, hogyan tudnám eltüntetni a narancsbőrt?! A sejhajom és a combom az, ami rendkívül frusztrál. Minden megoldás érdekel, pirula, kencefice, masszázs, csodakezelés, bármi. Elég összetett dolog ez, tudom, de mindent megtennék, hogy elűzzem…”

A narancsbőr több összetevő miatt alakul ki, megpróbálom egyszerűen, “konyhanyelven leírni”.

1. Adottság és öröklés

Igazából örökölni nem tudjuk, de a hajlamot igen, tehát akinek érzékenyebb az emésztése és a kötőszövetei a hormonháztartása miatt lazábbak, ott könnyebben észrevehető és könnyebben kialakulhat a narancsbőr. Karban tudjuk tartani megfelelő súlyzós és kardioedzéssel. Itt meg kell állnom egy ponton, mert azt fontos tudni, hogy a kardioedzés és a súlyzós edzés során teljesen más energianyerési folyamatok mennek végbe a szervezetbe, tehát ha a kettőt keverjük, úgy a leghatásosabb.

Ezért érdemes kardioblokkot betenni az edzésterv elejére-végére, sőt a gyakorlatok közé is betenni például intervall típusú blokkot, hogy a pulzustartományunk állandó mozgásban legyen. Sokan elrontják azzal, hogy sokat kardióznak, de nem súlyzóznak, ami a szöveteket kifeszíti, így puhák lesznek, igaz, vékonyak, csak sajnos az izom is leég a testről.

Narancsbőr, kockás has - a világbajnok válaszol a legkínzóbb diétás kérdésekre

2. Étkezés

A sok finomított élelmiszer, tartósítószer, adalékanyagok, a cukor nagy része a májban lebontódik, de egy idő után a szervezet képtelen lebontani, és ha nem méregtelenítünk, nem iszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, ráadásul folyamatosan bombázzuk magunkat ilyen élelmiszerekkel, akkor nem tudja a szervezet hova tenni, de valamit tennie kell vele. Mivel a szervezetünk védeni akarja magát, nem tud mit tenni, becsomagolja egy zsírsejtbe és elraktározza.

Mit kell tehát tennünk? Ne egyetek fehér lisztet, fehér cukrot és fogyasszatok kevesebb tejterméket. Ezenkívül kerüljétek el a tartósítószeres-konzerv-üveges-finomított, előrekészített, transzzsírokban gazdag ételeket. Napi szinten együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, legalább annyit, mint húst. A húsban is nagyon sok hormon és egyéb dolog van, ennek a mellékhatásaként találhatsz apró fehér pöttyöket a kézfejed lefeszítése során a tenyereden. Ha ilyet tapasztalsz, nem árt átgondolni az étkezésed és újratervezni.

3. Vérkeringés

Ezeken a területeken a vérkeringés ellátottsága nem megfelelő, többet kell rá edzeni, vagy érdemes külső vérkeringést serkentő krémek használata, például a paprikakrém. Én mondjuk egyszer kentem magamra ilyet, de soha többet, azt hittem, leég a bőröm. A masszázs is megfelelő, vagy érdemes kozmetikai segítséget igénybe vennünk, biztos van rá valami szuper gép. Ettől függetlenül, ha nem eszünk és iszunk megfelelően, és nem sportolunk, halott ügy az egész.

Összefoglalva: kardio- és súlyzós edzés együttese, megfelelően kialakítva + megfelelő étkezés, sok zöldség és gyümölcs + vérkeringés felfokozása + méregtelenítés elősegítése + sok folyadék
 

Hozzáteszem, csodaszerek nincsenek, aki hajlamos rá, annál vissza fog térni, ha az életmódját nem változtatja meg!

Olvass még a diétáról!

 

Mitől lesz kockás a has?

Kérdés: “Unokanővéremet és a barátnőmet is érdekelné, rajtam kívül, hogy a hasadon miért vannak olyan nagy kockák? Hogy tudsz ennyire kockás hasat csinálni nő létedre? És ez nem lenézés, félre ne értsd, csak számomra kicsit megalázó, hogy ennyivel izmosabb a hasad, mint nekem, 20 éves sportoló fiúnak.”

Narancsbőr, kockás has - a világbajnok válaszol a legkínzóbb diétás kérdésekre

Induljunk az elejéről. Alapból minden embernek van “kockás” hasizma, csak van, akinek jobban látszik, van, akinek kevésbé. Az, hogy mennyire látható, a felette lévő zsírszövet határozza meg. Tehát ha valakinek nagyobb pocakja van, nem látható a hasizma, mert elfedi a zsírszövet. Ahhoz, hogy az láthatóvá váljon, elkerülhetetlen a diéta, hiszen a hasizom feletti zsírréteget el kell tüntetni.

Sajnos ez általában nem megy egyik pillanatról a másikra, tehát heteket kell megfelelően étkezni és edzeni, kardiózni, hogy a hasfal kidudorodjon. Tévhit, hogy a hasizomgyakorlatoktól eltűnik a zsírréteg. Elárulom, hogy nem fog. Csinálhatsz te naponta ezer felülést, csak a hasfalad vastagodik, de a zsírréteg nem fog eltűnni! A férfiaknál ez általában 12%-os testzsírnál látszik, a hölgyeknél 20-15% között. 

A másik: a hasizom szerkezetét, tehát, hogy a “kockák” milyenek lesznek, azaz a haskockák formáját, a has egyes részeinek vastagságát és azt, hogy az egyes izomcsoportok hogyan szelik át egymást, ami a “kockásságot” adja, a genetika határozza meg. 

Narancsbőr, kockás has - a világbajnok válaszol a diétás kérdésekre

A hasizom anatómiájáról itt olvashatsz!

Látványos hasat szeretnél? Ha azt akarod, hogy a hasad kockái kiemelkedjenek és sokkal látványosabbak legyenek, mindenképp súllyal kell végezned a gyakorlatokat. Mint minden izomcsoportnál, itt is igaz, hogy a rostszálakat meg kell vastagítani, így lesz látványosabb. Tehát a jó gyakorlatok: a harangozás súllyal egyenesen vagy ferdén, lábemelés lábsúllyal, saját testsúlyos lábemelés, csigás hasizom labdával, hasprés tárcsával vagy medicinnel. 15-20-25 ismétlésszámmal dolgozz, mert a hasizom gyorsan regenerálódó izom. Naponta is lehet edzeni, más és más oldalról 3-4 gyakorlattal. De 2 naponta biztos, ha vastag hasfalat szeretnél.

Lapos hasat szeretnél? Akkor súly nélkül kell végezned a gyakorlatokat, egyél minőségi ételeket, kevés szénhidrátot, és kardiózz sokat! Ismétlésszámok 20-30, 3-4 gyakorlat két naponta.

Olvass még több cikket Gabitól!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top