Egészség

Mit mondanak el rólad a szeleid?

A bélgázok rengeteg dologtól kialakulhatnak, de vajon mit mesélnek rólad a szeleid? Elmondjuk!

A gázok gyakran mögöttes egészségügyi problémákról árulkodnak. A puffadás általában emésztési zavarok, ételallergiák és paraziták okozta betegségek mellékterméke.

Mit mondanak el rólad a szeleid?

Szellőztetned kell, ha fagyit eszel?
Ez valószínűleg laktózintolerancia, azaz tejcukor-érzékenység miatt van. Ez a betegség erős szagú hasi gázokkal, görcsökkel, puffadással jelentkezik.

Ha a tészta gázosít
Nagy valószínűséggel lisztérzékenységed, vagy más néven cöliákiád van. Igen nehéz ezt diagnosztizálni, mert tünetei időszakos hasmenéssel, hízással, gyerekeknél súlygyarapodás elmaradásával, irritált bőrrel jelentkezik. Ezek mind a test autoimmun válaszai a gluténfehérjére.

Fejfájás után puffadsz fel?
A gáz bosszantó mellékhatása lehet a a leggyakrabban felírt gyógyszereknek, a savlekötőknek, fájdalomcsillapítóknak, vaspótlóknak vagy egyéb gyógyszereknek.

Ha nem számít, hogy mit eszel
Akkor lehet, hogy irritábilisbél-szindrómád (IBS) van. Leggyakoribb tünete a puffadás, de egy elhúzódó, kellemetlen betegség, érdemes orvoshoz fordulni vele.

Ha utazás után nem tudod megállítani a kitörő szeleket
Lehet, hogy giardiasisfertőzésed van, amit egy mikroszkopikus parazita okoz. Ez a fertőzés általában szennyezett ivóvíztől kapható el.

Olvass tovább hasi témákban!

Care2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top