Egészség

Okosmatricával védekezhetsz a bőrrák ellen

Egy vadonatúj fejlesztésnek köszönhetően már mindössze egy matrica felragasztásával megtudhatod, mennyire károsítják a napsugarak a bőrödet.

A Samsung a telefonok helyett inkább a konyhákat okosítja, a Ford és a Toyota okosautóiba alkalmazásokat fejleszt. Ezek után talán csöppent sem meglepő, hogy a világ egyik leghíresebb kozmetikumgyártója úgy döntött, beszáll a viselhetőtechnológia-piacra, és felragasztható okosmatricával akar a bőrrák elleni küzdelemben részt venni.

 A L’Oreal a CES 2016-on mutatta be az okosmatricát, amit a bőrre ragasztva mérhetjük a napsütésből származó UV-sugárzás mértékét. Ha ez eléri az egészségügyi határértéket, a My UV Patch riasztani fog. A matricák speciális festéket tartalmaznak, amely a napsütés hatására megváltoztatja fényét. Minél erősebb és hosszabb a napsugárzás hatása, annál az elszíneződés annál erősebb. A színtévesztőkre is gondolt a cég, okostelefonos alkalmazással ellenőrizhetik, hogy a színelváltozás tényleg a bőrrákra utal-e.

Yesterday, L'Oréal presented “My UV Patch” at the CES. The wearable tech measures how much you’re exposing your skin to…

Közzétette: L'Oréal #beautyforall – 2016. január 7.

A L’Oreal több hasonló viselhető eszközt is tervez. Például szupervékony elektronikus kütyükkel mérnék a felhasználó véráramlását, a bőr hidratáltságát, illetve a láthatatlan légszennyező anyagokat. Úgy tűnik, komolyan gondolják a nyitást, bár akik hozzászoktak a napozáshoz, azoknak a rákszűrő okosmatrica nem lesz több egy jópofa kiegészítőnél. Nem mintha a kockázat elhanyagolható lenne, hiszen az UV-sugárzás bizonyítottan bőrrákot vagy kötőszövet-károsodást okoz – írja az Index.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top