Egészség

Tanulj az én hibámból – így tudsz sikeresen fogyni

Januárban emberek százezrei kezdenek el fogyókúrázni, aztán feladják rövid időn belül, mert nem jön hirtelen a kívánt eredményt. Már azzal, ha megértjük, hogy mit csinálunk rosszul, növeljük az esélyeinket, hogy sikeresebb legyen a súlyvesztés. Én 45 kilót fogytam két év alatt, az alábbi hibákat mind elkövettem közben, de mindig volt visszaút, hogy végül elérjem a célom.

A közösség nyomása

Amikor belevágsz egy fogyókúrába, és ezt a környezeted is tudja rólad, mindenkinek hirtelen véleménye lesz, amit meg is akar veled osztani. Az egyik csapat támogatni fog az elképzeléseidben, a másik pedig le akar majd húzni, hogy úgysem lehetsz sikeres a fogyókúrában. Muszáj, hogy a negatív embereket kizárd a gondolataidból, és csak arra koncentrálj, hogy milyen célt tűztél ki magad elé. Ha másoknak problémájuk van azzal, hogy te mit eszel – vagy nem eszel –, az legyen az ő gondjuk, nem a tiéd. Nem kell magyarázkodnod senkinek a saját testeddel kapcsolatos döntéseid miatt.

Ha fitt szeretnél lenni, akkor a legjobb, amit tehetsz, ha körülveszed magad mozogni szerető emberekkel. Azok vannak a legnagyobb hatással az életviteledre, akik a legközelebb állnak hozzád, úgyhogy ha fitt emberekkel barátkozol, akkor motiválni fognak, hogy kitarts a célod mellett, és az egészséges életmódot válaszd napról napra. Ezt nehezebb kivitelezni, ha csupa olyan ember vesz körül, aki csülkös sztrapacskát eszik somlói galuskával, és már a mozgás gondolatától is fújtatni kezd.

Tanulj az én hibámból - Így tudsz sikeresen fogyni

Nem eszel eleget

Nem vezet fogyáshoz, ha túl keveset eszel, mert a tested azt fogja hinni, hogy éhezés van, és tartalékoló üzemmódba kapcsol. Sok diéta azért fullad kudarcba, mert épp csak annyi kalóriát vesznek magukhoz az emberek, amennyi az életben maradáshoz elég. Lehet, hogy hirtelen elveszítesz így pár kilót, de utána stagnálni fog a súlyod, úgyhogy éhezés helyett inkább az egészséges étkezést válaszd. Lassabb, de tartósabb súlyvesztésre számíthatsz.

Életmódváltás helyett fogyókúrázol

A sikeres fogyások hátterében sosem varázskúra áll, hanem életmódváltás. Nem három hétig kell tojást enni káposztalevessel, hanem átváltani egészségesebb alapanyagokra és kiiktatni pár régi ellenséget, mint a fehér liszt és a fehér cukor. Nem lehet sokáig mentálisan sem bírni a szigorú fogyókúrákat, hamar nagy zabálás lesz a vége, míg ha csak az alapanyagokat változtatod meg, és mindent eszel, csak kevesebbet és egészségesebben, hosszú távon is tarthatod az új életvitelt.

Amikor én a 45 kilós súlytöbbletemtől megszabadultam, abban nem volt fogyókúra, csupán kis mennyiségek, cukor- és lisztmentes ételek és két évnyi kitartás. Aztán már egy idő után nem is érzed majd áldozatnak, hogy máshogy eszel, hiszen annyira a rutin részévé válik az újfajta életmód.

Gabi régen és most
Gabi régen és most, -45 kiló

Gyorsételek

Az egyik legnehezebb része az egészségesebb étkezésnek, hogy ki kell hagyni az életedből a pizzarendeléseket és a gyors mekis kajákat. Addiktívak ezek az ételek, nem véletlenül van értük oda akkora tömeg. Bekapcsolod a kedvenc filmedet, ami máris chipsért és egy kis fagyiért kiált. A feldolgozott ételektől pedig meg kell szabadulnod, ha nem akarod semmissé tenni az erőfeszítéseidet a súlyvesztésért. Két út áll előtted, amikor szembe kerülsz egy nagy pizzával vagy hamburgerrel:

  1. Megeszed: Most boldog leszel tőle, hogy mindet beburkolhatod, és később rosszul érzed magad, mert egy egész heti egészséges étkezést dobtál a kukába.
  2. Egészséges nasit választasz: Hirtelen nem leszel annyira boldog, mert szeretted volna te is azt a pizzát magadba tömni, de később örülni fogsz, hogy jó döntést hoztál.

Kevés tápanyag és vitamin

Nem kerülhető el a bőséges zöldség- és gyümölcsellátás, még ha eddig nem voltál is hozzászokva, muszáj lesz beiktatni a napirendedbe, ha fogyni akarsz. A megfelelő vitaminok és tápanyagok nélkül az agyad alultápláltságot érzékel, amitől csak még több evésre felhívó jelzést küld neked, ami nem segíti a fogyást.

“Az egészséges ételek nem finomak”

Gyakori mondás ez, hogy azért nem akarnak életmódot váltani sokan, mert akkor megfosztják magukat a finom ízektől. Érthető, hiszen egy nagy tál sztrapacska ízével nehéz felvenni egészségesen a versenyt, de türelmi időt kell adnod magadnak ezen a téren, míg hozzászoksz. és elkezded élvezni az új ízeket. Rajtad is múlik, hogy finom ételeket készítesz azokból az egészséges alapanyagokból, nem kell unalmasnak lennie, számtalan variációban elkészíthető a legegyszerűbb saláta is.

Tanulj az én hibámból - Így tudsz sikeresen fogyni

Lassú súlyvesztés

Nehéz kitartani, amikor azt látod, hogy egy hét alatt csak fél kilót fogytál. Csakhogy a súlytöbbletet sem két hét alatt etted magadra, ne is várd, hogy rövid idő alatt száguldjanak le rólad a kilóid. Nem mellesleg pedig a tartós fogyáshoz és súlytartáshoz a jó ütem az, ha heti 0,5-1 kilótól szabadulsz meg, úgyhogy türelem, az ideális súly nem érkezik két nap alatt. Ha egészségesen eszel, és rendszeresen mozogsz, akkor az eredmény sem marad el.

Másrészt pedig nem muszáj frusztrálnod magad a mérleggel, sőt nem is ajánlott folyton mérni magad, inkább centikben mérd le a fogyásodat hetente egyszer, sokkal motiválóbb eredményeket kapsz majd. A derekad, csípőd, combod és a felkar körméretét mérd le hetente egyszer, ugyanazon a ponton.

Nem tudsz ellenállni a kísértésnek

A régi beidegződéseket levetkőzni az egyik legnehezebb pszichés feladat. Amikor szomorú vagy, annyira nagyon szeretnél megenni egy sütit, hogy majd beleőrülsz. Kell találnod magadnak más boldogságot hozó tevékenységeket, amivel helyettesítheted az evést. Számomra ez a horgolás lett például. Tudatosítsd magadban, hogy legtöbbször csak pszichés éhezésről vagy szó, nem pedig tényleges éhségérzetről, és máris könnyebben döntesz majd az egészségesebb út mellett.

Tanulj az én hibámból - Így tudsz sikeresen fogyni

Mozgáshiány

Tény, hogy az étrend adja a súlyvesztés nagy részét, de mozgás nélkül nem leszel annyira hatékony. A rendszeres mozgással energiával töltöd fel magad, olyan hormonokat termel a tested, amitől kiegyensúlyozottabb leszel és könnyebben betartod az új életmódod szabályait is. A tartós fogyásban nagy szerepet játszik a mozgás, ráadásul a lelkednek is jót teszel vele.

Nem követed a változásokat

A fogyásod nem ölt látható méreteket talán két hét alatt, ezért fel is adod, pedig ha mérnéd magad és naplóznád a fejlődésedet, nagy erőt meríthetnél a számokból. Amikor szabad szemmel még nem látszik az a három kiló, a centi már akkor is csökkenést mutat, ami szárnyakat adhat hétről hétre a kitartásodnak. Vagy ha minden héten készítesz magadról egy képet és összehasonlítod az előző hetivel, aztán ahogy gyűlnek a képek, egyre nagyobb változást látsz majd a testeden. Nevezz ki egy motivációs nadrágot, ami egy számmal kisebb, mint a mostani, és próbáld fel minden héten, hogy lásd, egyre könnyebben beleférsz. Nyiss egy naplót magadnak és tartsd szem előtt a saját fejlődésedet, amiért veregesd is vállon magad, legalább hetente egyszer.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top