Egészség

Megvan az egyes típusú cukorbetegség gyógymódja?

Úgy tűnik, megtalálták az 1-es típusú cukorbetegség ellenszerét, és már több betegen is sikerrel alkalmazták. Ha valóban működik, akkor sokmillió egyes típusú cukorbeteg menekülhet meg a napi többszöri injekciózástól.

A University of California kutatói szerint ha több milliárd immunsejtet juttatnak be egy cukorbeteg szervezetébe, akkor az képes lesz újra elkezdeni inzulint termelni, és így lebomlik a vérben lévő cukor. A körülbelül egy évig tartó kezelés teljesen megváltoztathatja az egyes típusú cukorbetegek életét.

Megvan az egyes típusú cukorbetegség gyógymódja?

Mi is az egyes típusú cukorbetegség?

A cukorbetegség egy olyan egészségi állapot, amely az egész életet végigkíséri, a vérben glükóztöbblet alakul ki, mert azt a szervezet nem tudja feldolgozni. A glükóz lebontásáért a hasnyálmirigyben termelődő inzulin nevű hormon a felelős. Normális esetben a szervezetünkben több millió reguláló T-sejt, azaz T-reg sejt található, amelyek megakadályozzák, hogy az immunrendszerünk elpusztítsa az inzulintermelő sejteket. Az egyes típusú cukorbetegek szervezetében nincs elég T-sejt a hasnyálmirigy védelméhez, így az nem tud elég inzulint termelni, gyakran pedig teljesen leáll a működése. Ezért az egyes típusú cukorbetegek naponta többször is kénytelenek inzulint juttatni a szervezetükbe, injekcióval.

Megvan az egyes típusú cukorbetegség gyógymódja?

A kaliforniai egyetem kutatói felfedezték, hogy a T-reg sejteket ki lehet nyerni a testből, majd laboratóriumi kezelések után vissza lehet injektálni oda. Miután ezek a sejtek visszajutottak a véráramba, visszaállítják a normális állapotot, vagyis a szervezet maga is képes lesz inzulint termelni, mert az inzulintermelő sejtek munkáját nem akadályozza meg többé az immunrendszer. Eddig 14 emberen tesztelték a 12 hónapig tartó kezelést, a legfiatalabb 18 éves, a legidősebb pedig 43 éves volt. Az orvosok két adag vért vettek tőlük, ezzel 2-4 milliónyi T-sejtet nyertek ki belőlük, amelyeket tovább tenyésztettek a laborban, majd visszajuttatták a szervezetbe. Egy év elteltével a visszajuttatott sejtek egynegyede működött a testben, és képesek voltak megvédeni a hasnyálmirigyet annyira, hogy inzulint tudjon termelni.

A kutatást vezető Jeffrey Bluestone professzor szerint ez a kezelés alapjaiban változtathatja meg az egyes típusú cukorbetegség gyógyítását. Így ugyanis nem kellenek majd a rendszeres inzulininjekciók és a betegség szövődményeit is vissza lehet szorítani. Megszűnhet a cukorbetegség miatti vakság, a végtag-amputáció és a különböző szervi problémák, amelyek igen gyakran kísérik az egyes típusú cukorbetegséget.

A diabétesz népbetegség

Magyarországon minden 12 ember közül egy cukorbeteg, illetve kóros a cukoranyagcseréje.  Magyarországon jelenleg kb. 600 000 cukorbeteget tartanak nyilván és számuk folyamatosan, évente 5-10 százalékkal növekszik. Fontos tudni, hogy a betegség jelenleg nem gyógyítható, de megfelelő testmozgással, diétával és szükség szerint gyógyszerekkel a vércukornak az egészségeshez közeli szinten tartásával a diabétesz jól kezelhető. A cukorbetegségnek két leggyakrabban előforduló típusát különböztetjük meg: az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegséget.

A betegség kezelése régen

Egy korábbi elterjedt nézet szerint úgy vélték, a cukorbetegséget a túl sok cukor fogyasztása, esetleg valamilyen veseműködési zavar okozza. Egész furcsa kezelési módokat javasoltak: ezek közé tartozott a zabkúra, a tejdiéta, vagy akár az ópium használata. Az 1850-es évek végén egy francia orvos mértéktelen cukorfogyasztással próbálta orvosolni a bajt, de volt, aki eret vágott, higanyos krémet javasolt, vagy éheztette a beteget – persze ezeket ma már kínzásnak, nem pedig a cukorbetegség megfelelő kezelésének tekintjük. A legtöbb beteg ekkoriban a cukorbetegség kialakulását követő pár éven belül meghalt. 1921-ben két torontói orvos – Frederick Banting és Charles Best – áttörést jelentő felfedezést tett. Sebészi úton kutyák hasnyálmirigyét, vagyis az inzulint termelő szervüket távolították el, ezzel inzulinhiányt idéztek elő náluk, ami a vércukorszint megemelkedésével is járt. Ezután a hasnyálmirigyből előállított porral injekciózták be az állatokat. A vércukorszint hirtelen csökkenése jelezte, hogy a kezelés sikerrel járt – megtörtént tehát az inzulin “felfedezése”.  Az inzulin pedig még ma is a cukorbetegek kezelésének alappillérét jelenti.

Még több a cukorbetegségről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top