Szűrd ki cikkek

10 tévhit a testünkről, amit felejts el örökre

Most akkor mikor kell fogat mosni? Fogyaszt-e a light kóla? 10 egészségügyi alapvetés, amit gyerekkorunk óta hallunk, mégsem igazak.

1. Lefekvés előtt tilos a kávé

Hányszor hallottam, hogy ne igyak kávét este, mert különben nem tudok majd aludni. Nos, ez még sincs így, a japánok kutattak, embereken kísérleteztek, és arra jutottak, hogy azok, akik kávéivás után (kb. 200 mg koffein) szunyókáltak húsz percet, sokkal éberebbnek érezték magukat, jobban teljesítettek a számítógépes teszteken, mint akik kávé nélkül dőltek le arra a húsz percre. Mi a magyarázat? A 20 perces pihenő éppen akkor ér véget, amikor a bevitt koffein mennyisége beüt, megtisztítja az agyat egy adenozin nevű anyagtól, és növeli az éberséget. “Az adenozin az álmatlanság és az aktivitás mellékterméke – mondja Allen Towfigh, New York-i neurológus. – Ahogy az adenozinszint emelkedik, fáradtabbnak érezzük magunkat. A pihenés kitisztítja az adenozint az agyból, és ha ezt az adenozinblokkoló hatású koffeinnel párosítjuk, kipihentebbnek érzi magát az ember.” 

10 tévhit a testünkről, amit felejts el örökre

2. Minden étkezés után azonnal moss fogat!

Újabb alaptézis, amit már oviskorunktól tanítanak nekünk – ahogy nézem a saját gyerekeimnél, még mindig tartja magát –, hogy ebéd után menni kell fogat mosni. Az angol Fogszakorvosok Egyesületének elnöke, Howard R. Gamble azonban másra jutott. Szerinte rögtön étkezés után ne mossunk fogat, főleg akkor ne, ha azok savas ételek voltak, mivel a savas kaják – citrusfélék, sportitalok, paradicsom, kóla (diétás és sima is) – meglágyítják a fogzománcot, s olyanná válik “mint a nedves homokkő”. Az ilyen ételek fogyasztása utáni azonnali fogmosás csak fokozza a savas folyamatok roncsoló hatását. Gamble szerint minimum 30-60 perc várakozásra van szükség fogmosás előtt, hogy ne károsodjon a fogunk.

3. Fogyni csak úgy lehet, ha keveset eszel

Aki fogyókúrázott már életében, szembesült azzal az utasítással, hogy minden fogyás titka, hogy keveset kell enni. Pedig kicsit sem így van, lehet rendesen enni, csak épp nem mindegy, hogy mit. Amy Goodson dietetikus szerint ha 100 kalóriányi kekszet, ropit, bármi hasonlót veszünk, éhesebbek maradunk, mintha valami jelentősebbet ettünk volna. “Egy kisebb adag szénhidrát bevitele nem csinál semmi extrát a szervezetben, csak növeli a vércukrot, és éhségérzetet kelt.” Goodson azt ajánlja, hogy válasszunk inkább fehérjéket vagy zsírt, például sajtot, almát vagy húst, mivel ezek felpörgetnek, és el is telítenek. A végére így még kevesebb kalóriát is fogyasztunk, mint a kekszekkel.

4. Az energiaital mindig felpörget

Az energiaital – nem értem, miért – engem sosem pörgetett fel, maximum hányingerem lett tőle, úgyhogy az én életemből és függőségeim közül kimaradt. De van olyan ismerősöm, aki ezzel kel fel reggel, hogy márpedig neki félliternyi energiaital nélkül el sem kezdődik a nap. A fent említett dietetikus szerint az igaz ugyan, hogy az energiaitalokban ötször annyi a koffein, mint a kávéban, de a felpörgető hatás hamar elmúlik, és olyan mellékhatások jönnek elő, mint az idegesség, az ingerlékenység, a heves szívverés – és a hányinger. Plusz az energiaitalok sokszor a központi idegrendszerre serkentő hatást gyakorló taurint tartalmaznak, és átlagosan 50 gramm cukrot (ami több, mint 13 teáskanál). Ez az édes lé hirtelen fölnyomja a vércukorszintet, ami aztán hirtelen le is esik, és az ember már nyúl is egy másik energiaital után.

10 tévhit a testünkről, amit felejts el örökre

5. Puffadás ellen ne igyál vizet!

Tartja magát az a hiedelem, miszerint ha puffadtnak érezzük magunkat, akkor a vízivás csak ronthat a dolgon. Dr. James Lee, az Orange megyei Szent Joseph Kórház gasztroenteorológusa szerint azonban pont az ellenkezője igaz: inni kell sok vizet, mert gyakran ez a megoldás a problémára. “Ha például valaki puffasztó hatású, magas rosttartalmú diétán van, a szervezetének a működéshez sokkal több vízre van szüksége. A víz keveredik a vízben oldódó rostokkal, és zselészerű anyaggá alakul. Ez az anyag befolyásolja a belek mozgékonyságát, és csökkenti a puffadás tüneteit.” Egyébként maga a vízhiány is okozhat felfúvódást, mivel a szervezet saját magától von el vizet, ami szintén felpuffaszt.

6. A light kóla ivása segít a fogyásban

Igazából bármilyen és minden fajta szénsavas üdítőt el kellene felejteni, ha fogyni akarunk. Közéjük tartoznak az egyik legnagyobb átverésnek számító italok: a light kóla és egyéb diétás üdítők. Egy amerikai kutatás szerint azok az emberek, akik sok diétás kólát ittak, általában több kalóriát ettek, mint akik cukrozott kólát ittak. Továbbá a Texasi Egyetem egy másik kutatása szerint a light kólát ivók hastérfogata 70 százalékkal nagyobb arányban nőtt egy tízéves időszak alatt, mint azoké, akik ilyet nem fogyasztottak. Úgyhogy inkább el a kezekkel a bármiféle kóláktól.

“Sokan azt gondolják, hogy az alacsony zsír- és cukortartalmú vagy light termékek kevesebb kalóriát tartalmaznak, de ez nem minden esetben igaz. Ha a gyártók valamit kivesznek valamilyen termékből, aminek az íze ezek után ugyanolyan jó, akkor általában valamit tesznek is hozzá, sokszor például valamiféle cukorszármazékot.”

7. Ne hűtsd le magad forró itallal!

Nyáron, dögmelegben a legrosszabb döntést hozzuk, amikor hideg sört, üdítőt, jégkockás vizet iszunk. Pedig mindannyian a hideg italokhoz nyúlunk rögtön, ha le akarjuk hűteni magunkat, ám tévedünk, mert pont az ellenkezőjét kellene tennünk: melegben meleget inni. Ennek egészen egyszerűen az az oka, hogy a forró ital megnöveli a testhőmérsékletet, emiatt izzadni kezdünk, a verejték pedig természetes módon hűti le a testet. Az már más kérdés, hogy milyen látványt keltünk majd csatakos hajjal és gyöngyöző homlokkal, de legalább melegünk nem lesz.

8. Ne tornázz, ha nagyon elfáradtál!

Egy hosszú, fárasztó nap után a torna az utolsó dolog, amiről az ember lánya hallani akar, maximum kanapétornára vagyunk hajlandóak, ami annyiból áll, hogy nyomkodjuk a távirányítót. Pedig egy kis mozgás igazából energiával tölt fel, nem fáradsz el tőle még inkább. Egy 30 perces energetizáló edzés javít a depresszión és a negatív hangulaton is. Minden, amit torna közben csinálunk, oxigént használ, így amikor edzünk, ez segít jobban dolgozni, nem fáradunk el olyan könnyen, valamint mentálisan is jobban fogunk működni.

10 tévhit a testünkről, amit felejts el örökre

9. Kerülj közel a kedvesedhez, tölts vele kevesebb időt!

Az első rózsaszín ködös időszak után, amikor természetesen még az alvásidőt is veszteségként éljük meg, hiszen nem láthatjuk csukott szemmel imádatunk tárgyát, érdemes kicsit külön programokban gondolkodni. Mert egyik buliból, kiállításról, koncertről a másikra rohanva együtt, nem hagyunk egy lélegzetvételnyi időt sem másra, ez pedig a kapcsolat rovására mehet. Azonban az egyedül töltött idő segít elmerülni gondolatainkban, segít megismerni és fejleszteni magunkat, legalábbis Elizabeth Lombardo PhD-s írónő szerint: “Az egyedül töltött idő segít abban, hogy megtanuljunk sokkal jobban adni magunkból, és ezáltal kapni is, ezen kívül csökkenti a stresszt és a szorongást, ami szintén növeli a kapcsolat minőségét.”

10. Dobd ki az antibakteriális szappant az egészségedért!

Na tessék, így legyen okos az egyszeri ember lánya. Mert eddig azt hallgattuk, hogy jó alaposan dörzsöljük át a kezünket az antibakteriális szappannal, különben mindenféle fertőzésnek tesszük ki magunkat. Erre most kiderül, hogy az antibakteriális szappan használata nem feltétlenül véd meg a betegségektől, sőt bizonyítékok sincsenek arra, hogy hatékonyabbak, mint hagyományos társaik. Mi több, az összetevői, mint például a triklozán (erős, széles spektrumú baktérium- és gombaellenes fertőtlenítőszer) hosszú távon egészségkárosító is lehet, az FDA (amerikai gyógyszer- és élelmiszerellenőrző hatóság) egyik 2013-as nyilatkozat szerint. Az FDA szerint több vizsgálatra van még szükség, de köteleznék a gyártókat arra, hogy a termékekről bizonyítsák be, hogy hosszú távú használatuk semmiféle kockázattal nem jár. Minnesotában már be is tiltották a triklozántartalmú termékeket, s a tilalmat 2017-ben az Egyesült Államok egész területére kiterjesztik.

10 DOLOG, AMIT SOSE MONDJ EGY RÁKBETEGNEK

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top