Egészség

Top 5 ünnepi baleset, és ahogy elkerülheted

Érkeznek az ünnepek, rengeteg baleset történik ilyenkor a háztartásokban. Megmutatjuk az elmúlt évek leggyakoribb, sérüléshez vezető bakijait, és elmondjuk azt is, hogyan kerülheted el azokat.

Talán nincs is semmi rosszabb annál, mint amikor a balesetin kell tölteni a karácsonyt, esetleg kórházban az ünnepeket.

Íme az elmúlt évek leggyakoribb balesetei és a tanácsok, hogy elkerülhesd ezeket. És ebben most nem lesznek benne a főzési és az autóbalesetek vagy egyéb szezonális sérülések.

Top 5 ünnepi baleset, és ahogy elkerülheted

Óvatosan az izzókkal
Nem fogod elhinni, de az egyik leggyakoribb baleset ez idő tájt a házakra aggatott kültéri hangulatvilágítás felszerelése közbeni leesés. Nagyon egyszerűen kerülheted el: ne szerelj a házadra égőket. Dehogy is, csak vicceltünk! Figyelj arra, hogy a létra, amit használsz, stabilan álljon és sérülésmentes legyen, ha erre figyelsz, akkor te is ép bőrrel úszhatod meg a dekorálást.

Óvatosan a nyílt lángokkal
A leggyakoribb balesetek listájának második helyére a nyílt lángok, gyertyák, kandallók használatakor bekövetkező égési sérülések kerültek. Mindig tartsd be a biztonsági előírásokat, és akkor talán nem lesz baj.

Ismét az izzók
A balesetek harmadik leggyakoribb okozói a karácsonyfaizzók. Ha nem szaküzletben vásárolt izzókat használsz, akkor számolnod kell az áramütés és fenyőfatüzek veszélyével. Legjobb, ha csak akkor kapcsolod fel, ha a fa közelében vagy, hogy azonnal észlelhesd, ha baj van.

Egyéb díszek
Rengetegen sérülnek meg összetört üvegdíszektől vagy angyalhajaktól – ez utóbbi ráadásul fokozottan tűzveszélyes is –, a műhó pedig irritálhatja a tüdőt. Ha elfogadsz egy tippet: idén egyiket se tedd a fára, sőt a szaloncukrokat is a népszerű fémkampó helyett inkább szalagokkal rögzítsd, így még a gyerekeket is megóvhatod attól, hogy nassolás közben megszúrják az ujjukat.

Díszítés illuminált állapotban
Ez az ötödik leggyakoribb ok, ami miatt a sürgősségin köt ki valaki. De ha lehet, ne csak a készülődéskor mellőzd a komolyabb alkoholfogyasztást, hanem az ünnepek alatt is.

Olvass tovább karácsony témában!

MSN

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top