Egészség

Ezek az ünnepi depresszió tünetei

Van, akinek nem boldog a karácsony. Lehet, hogy azért, mert ünnepi depresszióban szenved. Ismerd fel a tüneteket!

Az úgynevezett “ünnepi blues” átívelhet a mikulástól egészen az újévig. Rengeteg a stressz a munkahelyen, az otthoni dekorálás, főzés, nagytakarítás háromszögben, a családi összejövetelek megszervezése, ajándékok beszerzése vagy éppen a magány érzése miatt.

Egyre többeknél jelentkezik ez a szomorúság, de mentális egészséggel foglalkozó szakemberek segítenek, hogyan győzzük le ezt az ünnepi negatív hangulatot.

Új betegség: az ünnepi depresszió

Felejtsd el az elvárásokat
Nem kell, hogy mesebeli ünnepeket rendezz, hiszen a “tökéletes” karácsony nem egészen úgy néz ki, ahogy azt a tévében látjuk.

Tervezz előre
Elkerülheted a családi balhékat. Például, ha visszagondolsz arra, hogy ki kivel szokott ilyenkor összekapni, őket ne ültesd egymáshoz túl közel.

Értékelj mindent pozitívan
Tudatosítsd, hogy nem irányíthatsz mindent, ezért valószínűleg megtörténnek váratlan események. De bármi baj is adódik, próbálj meg felülemelkedni rajta, főleg, ha nem a te hibád.

Korlátozd a közösségi média jelenléted
Hidd el, jobban érzed magad tőle, ha nem azt nézegeted folyton, hogy milyen másoknak az ünnepe. Ne hasonlítgasd magad másokhoz, legyél más, és értékeld a saját eredményeid.

Gyakorold a nyugalmat
Nagyon könnyű ebben az időszakban felhúznod magad, de ha rákészülsz az eseményekre azzal, hogy önmérsékletet gyakorolsz, szebb lesz az ünneped.

Mondj nemet!
Tanulj meg nemet mondani, ha látod, hogy nem lesz időtök minden rokont végiglátogatni, vagy nincs kedved valamihez. Ez hozzásegíthet a nyugalmas ünnepekhez.

Olvass tovább karácsonyi stressz témában az NLCafén!

HuffingtonPost

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top