Egészség

5 + 1 intő jel, hogy a levertségnél komolyabb a baj

Míg egyesek minden hullámvölgynél arra panaszkodnak, hogy "depressziósok", mások talán a komolyabb tünetek fellépésekor sem gondolnak valódi betegségre.

Rossz napjai mindenkinek vannak, érdemes azonban tisztában lenni vele, melyek azok a tünetek, amelyek komolyabb problémára, például depresszióra utalnak, hogy idejében szakorvosi segítséget lehessen igénybe venni.

Aki sosem próbálta, nehezen tudja elképzelni, milyen az, amikor képtelen vagy felkelni az ágyból
Aki sosem próbálta, nehezen tudja elképzelni, milyen az, amikor képtelen vagy felkelni az ágyból

A depressziónak számos tünete van, de a klinikai depresszióval küzdők leggyakrabban az alábbiakkal találkoznak:

1. Az étvágy elvesztése. Aki depressziós, szinte teljesen felhagyhat az  evéssel, vagy épp csak csipeget valamicskét.

2. Alvászavarok. Állandósuló, súlyos alvászavar lép fel, a beteg szinte le sem hunyja a szemét éjszakánként, vagy állandóan felriad.

3. Koncentrációs zavarok. Sokan még az olyan egyszerű, kisfokú koncentrálást igénylő feladatok teljesítésére sem képesek, mint hogy figyelemmel kövessenek egy tévéműsort, vagy hogy elolvassanak egy cikket, egy receptet, a munkahelyi feladatokról nem is beszélve.

4. Erőtlenség. Súlyos depresszió esetén a beteg enerváltsága olyan fokú, hogy az ágyból sem képes felkelni, és képtelen elvégezni a napi alapvető tevékenységeit. Ha valaki egész nap pizsamában fekszik az ágyban, mert úgy érzi, másra nem képes, az komoly gondokra utal.

5. Az érdeklődés elvesztése korábban szeretett elfoglaltságok iránt. A depresszió egyik jele, hogy az illető már nem leli kedvét például korábbi hobbijában, de nem törődik a kinézetével sem, mint ahogy a gyerekeiről való gondoskodást is elhanyagolhatja.

+ 1. Mivel a depressziós betegek gyakran önkezükkel vetnek véget az életüknek, nem hagyhatjuk figyelmen kívül az értéktelenség, feleslegesség érzésére utaló mondatokat (pl. “Mindenkinek jobb lenne nélkülem”).

Forrás: everydayhealth.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top