Egészség

Nincs anatómiai különbség a férfiak és a nők agya között

Anatómiailag nincsen számottevő különbség a férfiak és a nők agya között – derült ki az amerikai tudományos akadémia lapjában közölt tanulmányból.

A tel-avivi egyetemen dolgozó Daphna Joel vezette vizsgálat szerint az emberi agy bizonyos részein ugyan felfedezhetőek nemi különbségek, de ritkán fordul elő, hogy az agy csak férfi- vagy csak női sajátosságokat mutat, sokkal inkább ezek keverékeként épül fel.

A szakemberek több mint 1400 páciens MRI-felvételeit elemezték, elsősorban az agy anatómiájára és nem a működésére koncentrálva. Olyan változó értékeket vizsgáltak, mint a szövetvastagság vagy a különböző részek térfogata. Azokra a részekre fókuszáltak, amelyek a legnagyobb eltérést mutatták a nemek tekintetében. Három – döntően férfi, döntően női, közbülső – zónába sorolták a megfigyelt jellegzetességeket.

Nincs anatómia különbség a férfiak és a nők agya között

Az eredmények azt mutatták, hogy ritkán, a vizsgált esetek mindössze hat vagy annál is kisebb százalékában fordult elő, hogy egy agy kizárólag az egyik tartomány elemeiből épült volna fel.

Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem neurológusaként dolgozó Larry Cahill szerint az, hogy anatómiailag nincsen számottevő különbség a nők és a férfiak agya között, még nem zárja ki a működésbeli különbségeket. “Bizonyítékok egész sora támasztja alá, hogy a nemi különbözőség milyen jelentős befolyással van az emlősök agyműködésére” – mondta a szakember, aki maga nem vett részt a tanulmány elkészítésében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top