Egészség

Ez fülzsír eltávolításának egyetlen biztonságos módja

Fültisztító pálcika, fülspray, textilrongy csücsök – ezeket mind-mind hallottuk már, hogy hatékonyak lehetnek a fülzsír eltávolítására. De vajon tényleg jó ötlet bármelyik?

A fül öntisztuló, ezért van az, hogy néha itt-ott megjelennek a fülkagylóban a sárga darabkák. De mi ezt úgy kezeljük, mintha a higiéna mellőzésének jele lenne. Igyekszünk azonnal eltávolítani, még mielőtt a fülkagylóhoz érne.

Ez fülzsír eltávolításának egyetlen biztonságos módja

De ezzel valójában a fül öntisztító mechanizmusába szólunk bele. Ha pedig a hallójáratba toljuk vissza – mondjuk a fültisztító pálcika segítségével –, akkor bizony hallásvesztés is bekövetkezhet.

A fülzsír normál esetben nedvesen tartja a hallójáratot, és csapdát állít a baktériumoknak, bármennyire is szeretnénk megszabadulni tőle, az nem egészséges.

Mégis van egy mód, ahogy biztonságosan megszabadulhatunk tőle!

Havonta egyszer 1-2 csepp 3%-os hidrogén-peroxidot cseppentsünk a fülünkbe. Igen, ez ugyanaz az anyag, amivel a nők a hajukat szőkítik. Hagyjuk hatni 10 percig, majd ugorjunk be egy forró zuhany alá. Így a fülzsír felenged és könnyen kiöblíthető.

Ha mégis sok fülzsírunk termelődne, a fülkagylóból egy ronggyal kitörölhető, de semmiképpen ne nyúljunk a hallójáratba!

Olvass tovább egészséges gyógymódok témában az NLCafén!

Care2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top