Egészség

Tévhitek az egészségünkről, amiket még mindig elhiszünk: a cukortól hiperaktívak lesznek a gyerekek

Sok szülő megtiltja a gyerekeinek, hogy cukros üdítőket, édességeket fogyasszanak, az indoklás pedig rendszerint az, hogy a cukortól kibírhatatlanul pörgő kis szörnyetegekké alakulnak a kicsik. Bár az egészséges táplálkozás fontos, a cukornak semmi köze a hiperaktivitáshoz.

A Critical Reviews in Food Science and Nutrition című szakfolyóirat számolt be arról az 1996-os tanulmányról, amely összesen 12 tanulmány eredményeit vizsgálta meg a témával kapcsolatban. A kísérletekben a gyerekek egyik fele cukrot, a másik felük placebót kapott. Az eredmények egyike sem támasztotta alá, hogy a kicsiknél jelentkezett volna a hiperaktivitás. Ez még a figyelemhiányos (ADHD) és a cukorra kifejezetten érzékeny gyerekeknél is így volt.

Nem kell túltolni a cukrot, de hiperaktivitást nem okoz (Fotó: Tumblr)
Nem kell túltolni a cukrot, de hiperaktivitást nem okoz – fotó: Tumblr

Az egyik, a Journal of Abnormal Child Psychology című szaklapban megjelent kutatási anyag ráadásul kifejezetten arra mutatott rá, hogy a cukornak tulajdonított negatív hatás kizárólag a szülők fantáziájának a szüleménye. A kísérletben részt vevő 5-7 éves, cukorra érzékeny gyerekeket és szüleiket is két csoportra osztották. A szülők egyik csoportjának azt mondták, hogy gyerekeik nagyobb adag cukrot kaptak, míg a másik csoportnak azt, hogy placebót. A szülők nem tudták, hogy az összes gyerek cukormentes ételeket kapott. Azonban ezután, ahogy a szülők az egymással játszó gyerekeket nézték, az előbbi csoportba tartozó szülők mindegyike úgy nyilatkozott, hogy gyerekén a hiperaktív viselkedés jeleit véli felfedezni.

Ettől függetlenül a cukor hatással van a gyerekek agyműködésére, igaz, elég meglepő módon. Az egyik kutatás során David Benton, a brit Swansea University pszichológusa azt találta, hogy a glükóztartalmú italok fogyasztását követő 30–60 perc során a 9–11 éves iskolások jobban tudtak koncentrálni a feladataikra, és jobb eredményeket értek el a memóriateszteken is. A Biological Psychology folyóiratban megjelent kutatás szerzői rámutatnak, hogy ez éppen a hiperaktivitással járó tünetek ellenkezője.

Ettől még persze nem kell elkezdeni cukorral tömni a gyerekeket. A kutatás ugyanis arra is rámutatott, hogy ez a teljesítménynövekedés nem tartott túl sokáig. A kevésbé cukros élelmiszerek segítségével azonban biztosítani lehet az agy folyamatos glükózellátását.
A pszichológusok szerint a szülők valójában azért gondolhatják, hogy gyerekeik hiperaktívak lesznek, mert például egy születésnapi zsúron, ahol sok torta, sütemény és üdítő fogy, a gyerekek valóban csak arra koncentrálnak, hogy játsszanak, és jól érezzék magukat.

Cikksorozatunk előző részében arról a tévhitről volt szó, hogy naponta legalább 8 pohár vizet kell elfogyasztanunk.

További cikkek a cukorról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top