Egészség

Siker a védőnői méhnyakszűrési program

Folytatódik a védőnői méhnyakszűrés, azért, hogy a célcsoportba tartozó nők lakóhelyükhöz közel, alapellátásban vehessenek részt a szűrővizsgálaton. Két év alatt több mint ötvenezer nő vett részt vizsgálaton, 1600 esetben találtak kedvezőtlen elváltozást.

A méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető, ennek ellenére nagyon sok áldozatot követel. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal két éve tartó programja országos szintű védőnői méhnyakszűrést biztosít. Eddig 2400 védőnő vett részt az ehhez szükséges képzésben, közülük 1500-an már dolgoznak.

Az eddig általuk elvégzett, közel 54 ezer méhnyakszűrés negyedénél volt szükség további vizsgálatra vagy ismételt kenetvételre. Az esetek hat százalékában gyulladásos betegségre derült fény. A daganatgyanús eredmények aránya három százalék körül alakult, ami 1600 esetet jelent. Ők azok a nők, akiknél az időben felfedezett elváltozás eredményesen kezelhető.

Siker a védőnői méhnyakszűrési program

1600-an már biztosan örülnek a programnak

A méhnyakszűrés kiterjesztését segítő uniós projekt ugyan októberben véget ért, de a program folytatódik, beépül a védőnők mindennapi tevékenységébe. Ahol az ehhez szükséges képesítést a védőnő már megszerezte, a 25–65 év közötti nők szűrése zavartalanul folytatódhat, OEP-forrásból. A szűréshez szükséges engedélyek megszerzése, valamint a személyi és tárgyi feltételek biztosítása a védőnői szolgálatot működtető egészségügyi szolgáltató feladata. 2018 végéig minden védőnő megszerzi a méhnyakszűrés végzéséhez szükséges képesítést. Az idei tanévben felvett védőnőhallgatók diplomázásukra szintén rendelkezni fognak a méhnyakszűréshez szükséges képesítéssel. A védőnői méhnyakszűréssel közelebb kerül a szolgáltatás a lakossághoz, a védőnő a munkája során kialakított személyes bizalmi viszony eredményeként olyan nőket is be tud vonni a szűrésbe, akik korábban nem éltek a lehetőséggel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top