Egészség

Újabb sokkoló tény a dohányzó kismamákról

Egy új kutatás eredménye azt igazolja, hogy még az ötéves gyerekek vére is árulkodik az anya terhesség alatti dohányzásáról.

A szakemberek szerint a terhesség alatti dohányzás mellett további vizsgálatokkal ki lehet mutatni azt is, hogy a gyerekek  szervezetébe milyen egyéb méreganyagok, szennyeződések jutottak, sőt még azt is, hogy az anya milyen nem diagnosztizált fertőzéseket hordott ki a terhessége idején. A kutatók azt remélik, sikerül kapcsolatot találni a magzati korban ért negatív hatások és bizonyos krónikus betegségek, mint autizmus, az elhízottság vagy a szívbetegségek között annak érdekében, hogy jobban feltérképezhessék ezen betegségek kialakulási folyamatát, és megtalálják a lehetséges megelőzési módokat.

A vizsgálat során a kutatók 531 iskolás korúnál fiatalabb gyermek vérmintáját elemezték az Egyesült Államok hat településén, majd megkérdezték a gyerekek édesanyját, dohányzott-e a terhesség idején. A szakemberek ezután ismét megvizsgálták a vérmintákat, és a tesztek 81 százalékában pontosan meg tudták állapítani, hogy a várandós anya dohányzott-e.

A kutatók szerint lehetséges, hogy a molekuláris nyomok egy részéért a gyerekek későbbi passzív dohányzása a felelős, de mivel újszülötteknél is találtak bizonyítékokat, ezért biztos, hogy a születés előtti hatások szerepe a döntő.

Az ötévesek véréből is kimutatható, ha az anya dohányzott a terhessége alatt

További terhesség és dohányzás témájú cikkek az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top