Egészség

7 ok, amiért késhet a menstruáció – a terhességen kívül

Hacsak nem szeretnél gyereket, a ciklus általában egyszerre átok és áldás. Egyrészt szenvedhetsz a hangulatingadozásoktól és a görcsöktől, másrészt megnyugodhatsz, hogy nem vagy terhes.

De ha egyszer csak elmarad a menstruáció, úgy, hogy biztos vagy benne, hogy nem vagy terhes, akkor mégis megijedhetsz. De vajon valóban van okod az aggodalomra?

Elmondjuk!

Túlzott testmozgás következtében bekövetkező nagy fokú fogyás
Ez az az ok, amivel az orvosok a legritkábban találkoznak. Ha a BMI, azaz a testtömegindex 18-19 alá esik, vagy egy sportoló nő versenyre készül, az nagy terhelésnek teszi ki a szervezetet. Ilyen szélsőséges stressz hatására a természet a menstruáció elmaradásával, azaz a terhesség megelőzésével igyekszik védeni a nők szervezetét.

Stressz
Ha hosszú távú vagy hirtelen bekövetkező nagyon ijesztő esemény történik az életünkben, az hipotalamusz-amenorreát okozhat. A hipotalamusz nagyon érzékeny a stresszre, és nagyban képes befolyásolni számtalan hormon termelődését az agyban. Ha tehát új munkahelyed van, haláleset történt a családban, fájdalmas szakításon vagy túl, érdemes erre az okra gyanakodni.

7 ok, amiért késhet a menstruáció - a terhességen kívül

Pajzsmirigy-szabálytalanság
A pajzsmirigy alapvetően az anyagcserét szabályozza, de számos egyéb dologgal kölcsönhatásba lép a testben. Ha felborul az egyensúlya, akár túl-, akár alulműködik, az hatással van a menstruációra is.

Policisztás ovárium szindróma (PCOS)
A PCOS-ben szenvedőknek elmarad a peteérése, megváltozik az ösztrogénszintje, valamint a progeszteron- és a tesztoszteronszintjük is a vérben, ez pedig befolyásolja a menzeszt is.

Krónikus bélbetegségek, mint a cöliákia
Ha nem ismerik fel időben a krónikus bélbetegségeket vagy a lisztérzékenységet, gluténintoleranciát vagy cöliákiát, akkor ezek – kezeletlenül – rendszertelenné tehetik a ciklust.

A születésszabályozásod
Az elmaradó vagy késő menstruáció okai lehetnek az alacsony hormontartalmú tabletták vagy hormonspirálok, implantátumok is. Ha ezeket elhagyjuk, általában a menstruáció is visszajön.

7 ok, amiért késhet a menstruáció - a terhességen kívül

Korai menopauza
Ha elmarad a menzesz, könnyen lehet, hogy 40 éves kor alatt jelentkező a menopauzával, vagy más néven a petefészek-elégtelenséggel van dolgunk.

Bármelyik ok miatt is késik vagy marad ki a menstruációd, fordulj minél hamarabb orvoshoz.

Olvass cikkeket menstruáció témában!

Forrás: Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top