Egészség

9 jel, hogy B-vitamin-hiányod van

De nem is akármelyik B-vitamin hiánya, hanem a B12-é. Ez a vitamin rengeteg egészségügyi funkcióval áll összefüggésben a testünkben. Ezért ha hiányállapot lép fel, az sokféle tünetet produkálhat.

Ahogy öregszünk, a szervezetünkben lassul a B12-vitamin beépítésének képessége. De csökkenthetik a test ezen képességét a cukorbetegségre és PCOS betegségre felírt gyógyszerek, gyomorégés elleni szerek is.

Bizonyos vitaminok hiánya gyorsan jelentkezik, például az A-vitaminé, ami hirtelen látásromlást és intenzív fáradtságot produkál, de a B12hiány csendben, lassan alakul ki, a jeleket először szinte észre sem vesszük.

Összegyűjtöttük a leggyakoribb tüneteket, hogy mihamarabb észrevedd, ha baj van, de a pontos diagnózist ebben az esetben is ajánlatos orvosra bízni.

Alig tudsz ébren maradni délután, akkor is, ha éjjel legalább 8 órát aludtál

A fáradság a B12-vitamin hiányának első jele, hiszen a szervezet a vörösvértestek előállításához ezt a vitamint használja fel. A vörösvértestek pedig oxigént szállítanak az egész testben, hogy végül eljuttassák az agyba is. Ha ez nem történik meg, vagy nem elegendő oxigén érkezik az agyba, akkor erős fáradtság jelentkezhet.

Ha bevásárolni mész, úgy érzed, mintha ezertonnás lenne a szatyrod

9 jel, hogy B-vitamin hiányod van

Ez az jelenti, hogy az előző pontban kifejtett kellő mennyiségű oxigén nem jut el az izmokba, ezáltal pedig elvesztik az erejüket.

Furcsa érzéseid vannak

A B12-hiánnyal diagnosztizált betegek gyakran számoltak be olyan tünetekről, mint a zsibbadás, a bizsergés, vagy mintha bizonyos időnként áram futott volna végig rajtuk. Ezek a tünetek olyan idegrendszeri károsodásra utalnak, amit szintén oxigénhiány okoz.

Berakod a kulcsod a hűtőbe

9 jel, hogy B-vitamin hiányod van

Vagy a mosógépbe, vagy bárhová, amire később nem emlékszel. Ha memóriaproblémát észlelsz, ami akár mindennapos tevékenységre is kiterjed, akkor ne egyből Alzheimer-kórra vagy korai demenciára gondolj, lehet, hogy “csak” vitaminhiányod van.

Úgy érzed, erőtlen vagy, vagy szédülsz

Ezek a leggyakoribb tünetek, amik a B12-vitamin hiányára utalnak.

Fehér, sápadt a bőröd

Ami eddig szép rózsaszín volt, most sárgás árnyalatúvá vált. Ez B12-hiány miatt kialakult vérszegénységre utal, és olyan billirubin-túltengésre, mint az újszülöttek sárgasága.

A nyelved sima és vörös

9 jel, hogy B-vitamin hiányod van

Akiknél diagnosztizálták a B12-hiányt, gyakran számoltak be érzékeny vagy égő nyelvről, esetleg az ízérzékelés elvesztéséről. Ez azért van, mert a papillák (a kis dudorok a nyelven) nem működnek megfelelően.

A legkisebb dolgokon is elsírod magad

9 jel, hogy B-vitamin hiányod van

A B12-vitamin hiánya jelentősen odavág a hangulatnak, de nemcsak könnyű hangulatingadozást okozhat, hanem komoly tüneteket, szorongást és depressziót is.

Valami történt a szemeddel

Szélsőséges esetekben a B12 hiánya károsíthatja a látóidegeket vagy a retina ereit, amitől homályos látás, kettős látás, fényérzékenység és látásvesztés is bekövetkezhet.

Olvass tovább vitamin témában!

Forrás: Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top