Egészség

Ez okozza a hüvelyi folyást

A legtöbb nő legalább egyszer az életében szenved valamilyen hüvelyi folyástól. De mi okozza? Elmondjuk.

A hüvelyi folyások típusai segítenek eldönteni, hogy mi okozza valójában.

Így dekódolhatod a hüvelyi folyást

Átlátszó, fehér, vízszerű vagy nyúlós
Valószínűleg ovulálsz. Ez a ciklus közepén jelentkezik, mert ezen könnyebben úszik fel az ondósejt a petesejtig. Ennél tehát nagy valószínűséggel nincs okod az aggodalomra.

Fehér, sűrű, túrós állagú, őrülten viszkető
Valószínűleg gombás fertőzésed van. Ezt az élesztőgomba elszaporodása okozza, ha elszaporodnak a jótékony baktériumok, azok általában segítenek a panaszon. Ha jól kezelik, akkor a túrós állag ugyan megmarad, de a kis- és nagy szeméremajkak viszketése megszűnik. Később pedig a folyás állaga is rendeződik.

Sárgászöld, esetleg kis pöttyök is jelentkeznek a bőrön
Valószínűleg chlamydia vagy gonorrhea, mindkét betegséget baktérium okozza. Antibiotikumokkal könnyen kezelhető, azonban a partnert is kezelni kell, különben kialakul az úgynevezett pingpong fertőzés, amikor a párok egymást oda-vissza fertőzik.

Szürkés, híg és erős szagú
Valószínűleg bakteriális hüvelygyulladás. A halszerű erős szag a legjellemzőbb tünet, és nagyon gyakori a 15–44 éves korosztályban. A jó hír, hogy vényköteles gyógyszerrel könnyen kezelhető. De a kialakulásának okát gyakran az orvosok sem tudják megállapítani.

Habos, kellemetlen illatú, szürkés vagy zöldes színű
Valószínűleg trichomoniázis. Ez a leggyakoribb betegség, amit nemcsak szexuális úton lehet elkapni. Könnyen elkapható törölközőtől, vibrátorról, vécéről vagy bármilyen egyéb tárgyról. Gyorsan kezelhető gyógyszerrel.

Véres
Valószínűleg közti vérzésről van szó. Ha a hormonrendszer beáll, ez a tünet is eltűnik. Ha sötétvörös vagy barnás színű, lehet, hogy a menstruáció maradéka, aminek időbe telt a hüvelyből kiürülni. Azonban néha a véres váladék méhnyakrákot is jelezhet, ezért minél hamarabb forduljunk orvoshoz, hogy kizárjuk ezt a komoly betegséget.

Forrás: Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top