Egészség

Sokkoló: Ezt teszi a bőröddel a dohányzás

Ma van a dohányfüstmentes világnap. Ha megnézed az alábbi összeállításunkat, valószínűleg nemcsak a dohányfüsttől, de a dohányzástól is elmegy a kedved.

A dohányzás rengeteg betegséget okoz, ráadásul rendkívül gyorsan öregíti és ráncosítja a bőrt. Ez rendkívül hatásosan bemutatható, ezért több olyan kampány is készült, ami megmutatja, mit tesz a bőrrel tíz-húsz év dohányzás.

Egy ausztrál kampány a fiatal nőket célozta meg: egy bevásárlóközpontban állítottak fel egy pop-up sminkállomást, ahol profik változtatták át őket olyanná, ahogy 20 év dohányzás után kinézhetnek. A képeket elnézve tényleg ijesztő a változás.

Sokkoló: Ezt teszi a bőröddel a dohnyzás
Sokkoló: Ezt teszi a bőröddel a dohnyzás

Egy másik kampányban amerikai kutatók egy ikerfesztiválon kerestek olyan ikerpárokat, akik közül az egyik dohányzik, a másik pedig nem, illetve olyanokat, akik legalább 5 év különbséggel kezdtek el dohányozni. A különbség jól látható:

A balra látható iker nem dohányzik, a jobb oldali képen szereplő viszont 29 éve dohányos
A balra látható iker nem dohányzik, testvére viszont 29 éve dohányos
A bal oldali iker nem dohányzik, a jobb oldali viszont dohányos
A bal oldali iker nem dohányzik, a jobb oldali igen

A nőkre károsabb a dohányzás

A dohányzás nem csak a bőrt öregíti, számos területen rongálja az egészséget. A nők ráadásul jobban ki vannak téve a cigarettázás káros hatásainak. A dohányzás tüdőbetegségekhez, csökkent libidóhoz, keringési zavarokhoz, szívproblémákhoz vezethet, emellett pedig alvászavarokat okoz, és idősebb korban a menopauza után még a csontritkulás esélyét is jelentősen megnöveli. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top