Egészség

Harcolj a betegségek ellen növényekkel

Fűben, fában orvosság – tartja a mondás. Nem is teljesen ok nélkül.

Számos olyan betegséggel találkozhatunk, amelyektől sokáig szenvedhetnénk, mégis bizonyos növények fogyasztásával nagyon könnyen megszabadulhatunk tőlük. Hat szuper növényt mutatunk most be, amiket akár a konyhakertedben vagy a konyhádban is termeszthetsz.

Harcolj a betegségek ellen növényekkel

Fokhagyma

Antibakteriális, antimikrobális és gombaölő hatású. Tanulmányok azt mutatják, hogy a fokhagyma gyakori fogyasztása csökkenti a tüdőrák, a prosztatarák és az oszteoartritisz kialakulásának esélyét, és képesek elpusztítani bizonyos már kialakult rákos sejteket. A legújabb tanulmányok szerint pedig hatékonyak a magas koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésére is.

Brokkolicsíra

Olyan vegyületeket tartalmaz, mint a szulforafán, amely természetes rákellenes hatóanyag, azaz gátolja a tumor növekedését. Tele van jótékony enzimekkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal is. A csírák csökkentik a vér cukor- és koleszterinszintjét, ezzel védik a szívet.

Menta

A menta visszafordíthatja a prosztata- és májrákot vegyületei, a perillil, karotinoidok és retinoidok segítségével. Rozmarinsav tartalma miatt könnyen megköti a káros szabad gyököket és csökkenti a gyulladásokat, valamint a szezonális allergiák esetén is hatékony. A borsmenta olaja a gombás fertőzések ellen is kiváló.

Spárga

Méregtelenít, megköti a rákkeltő szabad gyököket. Gyulladáscsökkentő hatása is van, segít a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása ellen, a szívbetegség megelőzésére is hatékony, valamint bizonyos rákfajtákat is képes megelőzni. A spárga gazdag B-vitamin-, C-vitamin-, folsav-, K-vitamin-, kalcium-, mangán-, szelén- és vasforrás.

Bazsalikom

Antioxidáns, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. A bazsalikom jó béta-karotin- és magnéziumforrás. Segít egy halom betegség ellen, többek között a szívbetegségek, asztma, oszteoartritisz, reumatoid artritisz és a gyulladásos bélbetegségek ellen.

Kamilla

Antioxidáns, gyulladásgátló, antimikrobális gyógynövény. Segít a gyors sebgyógyulásban (főleg égési sérüléseknél), megelőzi a megfázást, véd a bakteriális fertőzések ellen, nyugtatja az izomgörcsöket (főleg a menstruációs görcsöket), segít a gyomorpanaszokon, és segíti az elalvást.

Forrás: Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top