Egészség

Komoly pénzt gyűjtöttek a rákos gyerekeknek

Ma a világon több gyermek hal meg rákban, mint bármely más betegségben. Magyarországon jelenleg is mintegy 1500–2000 daganatos gyermek küzd az életéért.

A daganatos gyermekbetegségek sokszor végzetesek; az 1950-es években a rákos gyermekeknek mindössze tíz százaléka élte túl a betegséget. Ma már a daganatos gyermekek háromnegyede sikeresen gyógyítható, de a betegség súlyos lelki hatással van a gyermekek és családjuk életére. A hosszú kórházi tartózkodás során egy-egy kezelés folyamata évekig tartó, erős fájdalmakkal, sorozatos kellemetlenséggel járó, kitartást és türelmet igénylő beavatkozások sorozata mind a gyermekek, mind a szülők számára. 

A tumoros beteg gyermek csak a teljes tünetmentességtől számított 5 év elteltével tekinthető ténylegesen gyógyultnak, és ezután is folyamatos gondozást és komoly figyelmet igényel. Mostanában körülbelül 350 magyar gyermek lesz évente a rák áldozata. A legtöbb túlélőnek pedig a betegségből és a kezelésekből származó komplikációkkal kell együtt élnie: kezdve a koncentrációban adódó problémáktól egészen az esetleges meddőségig. Ezek a problémák erősen befolyásolják a gyermekek és családjuk további életét. 

Komoly pénzt gyűjtöttek a rákos gyerekeknek

Nyolc kórház gyermekosztálya kap a pénzből

Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány fő célja hozzájárulni a magyarországi gyermekkórházak gyermekleukémiát érintő kutatásaihoz, illetve a kórházi osztályokon folyó gyógyító tevékenységhez. Az alapítvány pénzzel is támogatja a gyógyító tevékenységet, költségvetési forrás híján kizárólag önzetlen magánszemélyek, illetve társadalmi felelősséget érző cégek és szervezetek adományaira támaszkodva. Az alapítvány 2003 óta több mint 693 millió forintot gyűjtött a magyarországi gyermekkórházak onkológiai osztályainak. Ebből több mint 76 millió forintot fordítottak a leukémiás gyermekeket nevelő családok családtámogatási programjára ez családonként, havonta húszezer forint juttatást jelent. Az alapítvány szerdán 24 millió forintot adott át a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat képviselőinek. A támogatásból nyolc magyar kórház gyermekosztálya közel húsz, a legkorszerűbb technikát képviselő orvostechnikai berendezést és eszközt tud megvenni.

Az alapítvány legújabb kampányával a Heim Pál Gyermekkórház onkológiai osztályának szeretnének egy modern, a legfejlettebb technikát képviselő véralvadás-diagnosztikai készüléket vásárolni. Ez a készülék nélkülözhetetlen a leukémiás és rákos gyermekek sikeres gyógyításához, az életveszélyes, vérzéses állapotok elhárításánál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top