Egészség

Alkoholgyógyszerrel küzdhetünk a HIV ellen

Korszakalkotó felfedezést tettek a HIV gyógyításával kapcsolatban.

A diszulfirámot  az alkoholizmus kezelésére használják, ugyanis aki arra ráiszik, azonnal heves rosszulléteket produkál, hányni, fulladni kezd. Friss kutatások azt bizonyítják, hogy a szer a HIV-re is hatással lehet.

Alkoholgyógyszerrel küzdhetünk a HIV ellen

A jelenlegi HIV-gyógyszerek leszámolnak a vérben lévő vírussal, de az nem tűnik el teljesen, hanem csak elrejtőzik, ezért a betegeknek életük végéig szedniük kell a gyógyszereket. A győztes stratégia az lehetne, ha fel lehetne ébreszteni a szervezetben rejtőző vírust, és végleg leszámolni vele. A vírus izgatásához egy erős szerre van szükség, ami komoly mellékhatások nélkül, akár hosszabb ideig is adható a betegeknek. Így került a képbe a diszulfirám, ami az alkoholproblémák kezelésénél már elterjedt és bevált. Sharon Lewin ausztrál kutató 30 HIV-fertőzöttön tesztelte a szert két napig, ez idő alatt az összes vizsgált személynél növekedést találtak a HIV-génexpresszióban. A kutatók úgy vélik, ez annak a jele, hogy a nyugvó vírus már felébredt. Ahhoz, hogy ebben biztosak legyenek, további vizsgálatok szükségesek.

Ahhoz, hogy a diszulfirám segítségével megtalált rejtőzködő vírust véglegesen ki is tudják irtani, más gyógyszerre is szükség lesz, de a módszer korszakalkotó lehet a HIV-fertőzöttek gyógyításában.

Forrás: newscientist.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top