Egészség

Veszélyes baktériumok ott, ahol nem is számítasz rájuk

Komoly betegségeket okozhatnak azok a baktériumok, amelyek ott vannak a konyhádban, ahol nem is számítasz rájuk.

Felvágod az uborkát, paradicsomot, sárgarépát és a többi összetevőt az ebédhez, és közben eszedbe se jut, hogy a kést elmosd, pedig borzasztó baktériumok melegágya lehet.

Nemcsak a húsok, de a zöldségek között is el kell mosni a kést!

Veszélyes baktériumok ott, ahol nem is számítasz rájuk

Hiszen nem is gondolnád, de a paradicsomon több a baktérium, mint például az epren.

Tavaly végeztek egy kísérletet, ahol megvizsgáltak néhány konyhát, és meglepő felfedezést tettek. A véletlenszerű otthonokban végzett kísérlet közben 3,5%-nál találtak E. colit, és 6,5%-nál gyógyszereknek ellenálló baktériumokat.

Az E. coli leginkább a darált húsban, nyers tejben, friss termékeken található meg, vagy szennyezett zöldségeken, mint a spenót, saláta vagy paradicsom. Az E. coli komoly hasi görcsöket, hasmenést, hányást és magas lázat okozhat, a fertőzés néha halállal végződik.

A szalmonella volt a második leggyakoribb betegséget okozó baktérium, amit találtak.

Feldolgozás előtt tehát ajánlatos megmosni kívülről a zöldségeket, még a dinnyét is, hiába nem használjuk fel az egészet. És minden új élelmiszer darabolása előtt mossuk el a kést és a vágódeszkát is. Sőt ne felejtsünk el legalább 20 másodpercig kezet mosni a zöldségek és gyümölcsök felszeletelése között.

Forrás: MSN

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top