Egészség

Így szokj le a cigiről!

Egyre jobb hatékonysággal kezelhetők különféle modern okosgyógyszerekkel a dohányzás okozta tüdőbántalmak és betegségek, de ez korántsem jelenti azt, hogy cigarettázni immár veszélytelen szokásnak számítana. A leghatásosabb terápia még ma is a leszokás.

A nikotinéhségtől és a dohányzás kellemes szokásától megszabadulni nagyon is embert próbáló feladat. Ebben a kemény csatában az első lépés az elhatározás, de mindez mit sem ér, ha nem követik tettek, és nincs egy jól meghatározott stratégiánk hozzá. Továbbá az sem árt, ha segítséget is igénybe veszünk hozzá.

Így szokj le a cigiről

Légy elszánt

Első lépésként hasznos lehet, ha tudatosítod magadban, hogy miért is akarsz leszokni. Egészségügyi okokból, pénzügyi megfontolásból, vagy azért, hogy a párod, szüleid kedvében járj, vagy egyszerűen csak meg akarod mutatni, hogy van elég erőd hozzá? Írd össze ezt egy listán, és tartsd magadnál. Tegyél meg mindent azért, hogy ezek a célok és motivációk minél mélyebben vésődjenek be: ismételd őket el, olvasd fel naponta többször akár hangosan, és alaposan gondold át a jelentőségüket minden alkalommal.
Az is jó módszer, ha mindenkinek elmondod, hogy te le akarsz szokni. A jó barátok így várhatóan nem fognak majd kísértésbe csábítani, nem kínálnak cigivel, sőt ha igazán becsülnek téged és a szándékaid, még rá sem gyújtanak a jelenlétedben. A rossz barátokat pedig – akik nem így viselkednek – éppúgy magad mögött kell hagyni, mint a cigit.

Külső segítséget is vegyél igénybe

Minden egyes alkalommal, amikor ellent tudsz állni annak, hogy rágyújts, egy lépéssel közelebb kerülsz a leszokáshoz. De nagyon nehéz minden esetben önuralmat gyakorolni, amikor ránk tör a cigi utáni vágy. Ilyenkor segítséget jelenthetnek külső eszközök is, például a nikotintapasz, ami a szervezet nikotinfüggőségéből adódó “kínokat” enyhíti, és így ad egy kis plusz erőt ahhoz, hogy ne nyúljunk a cigarettásdoboz után. A nikotin pótlására ezen kívül még több eszköz is rendelkezésre áll, például spray, inhalátor és nikotinos rágógumi, azonban ezek használatáról érdemes előzetesen konzultálni a kezelőorvossal.

Kerüld a kísértést és csúsztass

A legkönnyebben akkor gyújtunk rá ismét leszokási periódus alatt, amikor olyan szituációba vagy helyre kerülünk, amihez szervesen hozzátartozott korábban a dohányzás rituáléja. A baráti társaság, szombat esti sörözés, bulik, kiadós étkezés, hosszú utazás, munkahelyi pihenők mind-mind ilyen kísértést jelentenek. Legjobb, ha elkerülöd ezeket addig, amíg már könnyedén nemet tudsz mondani a cigire.
Egy másik jó módszer, ha nem azt szuggerálod magadnak, hogy tilos rágyújtanod, csupán mindig elcsúsztatod, halasztod a rágyújtást. Ha érzed, hogy most szívesen elszívnál egy cigit, mondd magadnak azt, hogy tíz perccel később is ráér. A sürgető késztetés addig valószínűleg alább fog hagyni, és te újabb kísértésnek álltál ellen sikerrel.

Így szokj le a cigiről

Másra használd a szádat

A dohányzás rítusa nemcsak a nikotin élvezete miatt okoz nagyon komoly függőséget, hanem az az élvezet miatt is, hogy valamit a szádhoz érintesz újra és újra. Ez az orális élvezet legalább olyan fontos tényezője a függőségnek, mint a cigarettában található anyagok. Ezt viszont könnyű pótolni: cigi helyett vegyél a szádba rágót, savanyú cukrot, de még jobb, ha például egy répát vagy almát rágcsálsz, ha rád tör a cigaretta utáni vágy. Kiegészítve ezt egy nikotintapasszal a szervezeted jóval kisebb elvonási tünetektől szenved majd, így neked is egyszerűbb lesz megszabadulnod a dohányzástól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top