Egészség

Túl sok pénzt költünk gyógyszerre

Világviszonylatban az elsők között állunk, akik a legtöbbet költik gyógyszerekre, ugyanakkor az egészségügy finanszírozásában igencsak a sor végén kullog hazánk.

Átlagosan 503 dollárt, azaz közel 150 ezer forintot fizetünk évente gyógyszerekre, ennél alig magasabb az OECD 29 vizsgált tagállamának 515 dolláros átlaga. A legtöbbet az amerikaiak költik gyógyszerekre, évente 1026 dollárt, Európában ugyanakkor rajtunk kívül csupán  a szlovákok hagynak több pénzt a patikákban, évente 533 dollárt. A lengyelek már jóval kevesebb gyógyszert vásárolnak, átlagosan 326 dollárért, Csehországban pedig ez az összeg 381 dollár, ami szintén jelentősen elmarad a magyarok átlagától.

Az OECD a GDP-arányt is vizsgálta, ebben a mutatóban hazánk még inkább kiemelkedik. Nálunk ugyanis a nemzeti össztermék 2,2 százaléka vándorol a patikákba, ennél magasabb arányt csak Görögországban tapasztaltak, ahol a mutató 2,8 százalék volt. A vizsgált országokban Magyarországon kívül Japánban és Szlovákiában érte el a 2 százalékot a GDP-arány.

A tanulmány szerint azért költenek a magyarok az átlagosnál lényegesen többet gyógyszerre, mert egészségi állapotunk átlagon aluli, ráadásul még mindig vezetünk a dohányzásban és az alkoholfogyasztásban. Az igazán érdekes és elgondolkodtató adat az, hogy miközben a gyógyszerkiadásokban az élen járunk, összességében az egészségügyre szinte nálunk költik a legkevesebbet.

Sok pénzt költünk gyógyszerre

Olvass még gyógyszer témájú cikket az NLCafén

Forrás: Portfólió

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top