Egészség

Tanácsok a szürke hályog megelőzéséhez

A szürke hályog meglehetősen gyakori szembetegség, amely a hatvanöt év feletti magyar lakosság közel háromnegyedét érinti. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a szürke hályog olyan elkerülhetetlen baj, ami előbb utóbb mindenképp jelentkezik a kor előrehaladtával: megfelelő óvintézkedésekkel ugyanis jelentősen csökkenthető a kialakulásának kockázata.

A szürke hályog olyan, mintha áttetsző fátylat vontak volna a szem elé: a beteg homályosan, lát és sokan közülük úgy írják le az állapotukat, mintha “vízfüggönyön” néznének keresztül. Jellemző tünete még, hogy a szem bogara, a pupilla a megszokott fekete színe helyett beszürkül. Az idősek többsége beletörődik ebbe az állapotba azzal, hogy ez a baj a korral jár, pedig nem törvényszerű a kialakulása. Az alábbi jó tanácsokat követve sokat tehetsz azért, hogy a szürke hályog ne jelenjen meg nálad.

Tanácsok a szürke hályog megelőzéséhez

Ne dohányozz!

A dohányzás szabályosan roncsolja a szervezetet és rendkívül ártalmas a szemnek is: az erek rugalmasságát, az a tüdő kapacitását, az emésztést és anyagcserét is rendkívül negatívan befolyásolja a rendszeres cigarettázás, a szürke hályog kialakulása szempontjából pedig azért veszélyes, mert a cigarettafüsttel belélegzett füst, kátrány és a több ezer ártalmas vegyület szabadgyököket termel, ez pedig fokozza a szürke hályog kialakulásának kockázatát.

Egyél kiegyensúlyozottan!

A kiegyensúlyozott táplálkozás az egészséges életmód egyik alapköve a rendszeres testmozgás mellett. A vitaminokban, növényi rostokban gazdag étrend különösen fontos a szemnek, de az egész szervezet működését is kedvezően befolyásolja. A tanácsunk az, hogy gyakran, naponta ötször egyél kisebb adagokat, és lehetőség szerint az étrenden változatos legyen: mindenképpen szerepeljenek benne a zöldségfélék, halételek, gyümölcsök, sovány húsok, és lehetőleg kerüld a fehér lisztből készült péksüteményeket és a cukrot!

Védd a szemed az erős napfénytől!

Az ultraibolya sugárzás is szerepet játszik a szürke hályog kialakulásában, ezért az erős napfény – ha sokáig és rendszeresen éri a szemed – hosszú távon komoly problémákat okozhat. Korunkban a egyre magasabb azoknak a napoknak a száma, amikor az UV sugárzás jóval túllép az egészségügyi határokon, ezért mindenképpen azt javasoljuk, hogy napsütésben vislej UV szűrős napszemüveget. Ezu nem csak a nyári hónapokra érvényes, hanem egész évben – például télen, a havon visszaverődő szikrázó napsütés például egy sípályán éppolyan ártalmas, mint a júliusi verőfény.

Tartsd a súlyod!

Az elhízás számos komoly egészségügyi problémához vezet, amik közül a legártalmasabbak közé tartozik a szív-és érrendszeri problémák valamint a cukorbetegség. Ezek a problémák fokozzák a szürke hályog kialakulásának lehetőségét, de a szem más betegségeiért is felelősek. Ezért – és nem csak a szem egészsége szempontjából – nagyon fontos, hogy tartsd meg az ideális testsúlyod, illetve ha felesleg van rajtad, azt kíméletes diétával, fokozatosan add le.

Tanácsok a szürke hályog megelőzéséhez

Járj szemészhez rendszeresen!

A rendszeres szemészeti kontroll sokat segíthet a megelőzésében, illetve abban, hogy időben észrevegye az orvosod, ha a szemeddel valami nincs rendben. Még annak is ajánlott legalább kétévente egyszer ellátogatni a szemészetre, aki úgy érzi, semmi baj a látásával, aki viszont szemüveget hord, annak még jobb, ha évente ellenőrizteti a szemét. A kontaktlencsét viselőkre ez a szabály ha lehet, még inkább igaz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top