Egészség

Még az orvosok is ledöbbentek ezen

Nem emberi rákos sejteket találtak egy beteg testében.

A 41 éves kolumbiai  férfi hónapokon át tartó láz, köhögés és fogyás után kereste fel az orvosokat. Tíz évvel korábban diagnosztizáltak nála HIV-et, gyógyszereit azonban nem szedte. A CT-vizsgálat daganatokat állapított meg a tüdőben és a nyirokcsomókban, a szövettani vizsgálat után a sejtek mikroszkópos vizsgálata megállapította, hogy csakugyan rákos sejtekről van szó, de ezek tízszer kisebbek, mint az emberi sejtek. Egy DNS-teszt végül kiderítette, hogy a rákos sejtek egy törpe galandféregtől származnak amely a páciensben élősködött. 

Rákos féreg miatt halt meg egy HIV-fertőzött beteg

A kutatók elmélete szerint a HIV-fertőzöttség miatt az immunrendszer nem reagált a betolakodóra, így az akadálytalanul növekedhetett. A galandféreg sejtjeiben végül mutációk alakultak ki, amitől rákosak lettek. A beteg a diagnózis felállítása után 72 órával meghalt.

Az esetet leíró tanulmány – mely a New England Journal of Medicine című szaklapban jelent meg – az első, amely arról számol be, hogy egy gazdaszervezet a benne élő parazita rákjától lett beteg. Ennek ellenére valószínűleg nem annyira ritka – világszerte milliókat érint a HIV és a galandféreg-fertőzés, így számos, a mostanihoz hasonló megbetegedés maradhat észrevétlen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top