Egészség

Nagy gáz van a Merényi-kórházzal

A Magyar Pszichiátriai Társaság közleménye szerint a Merényi-kórház pszichiátriai központja a minimális követelményeknek sem felel meg.

A budapesti Merényi kórház pszichiátriai központjában (…) történt tragikus események ismételten felhívják a figyelmet arra, hogy a kórházi osztályon a körülmények nem felelnek meg a modern pszichiátriai ellátás minimumfeltételeinek, és felvetik a kórház fenntartójának felelősségét is, közölte a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke az MTI-vel.

Nagy gáz van a Merényi-kórházzal

A Merényi régen jó nevű katonai kórház volt

A múlt hét keddjén családtagjai tudta nélkül került át a Merényi Gusztáv kórház pszichiátriájára egy 86 éves férfi, aki gyógyszer-beállítási problémák miatt került kórházba. Egy órát töltött az új helyen, amikor egy 68 éves betegtársa végzett vele, miután nem vette be a gyógyszerét éjszakára. Szombat dél körül ugyanebből a szobából, a zárt osztály második emeletéről ugrott ki egy beteg az ablakon, életveszélyes sérülést szerezve. 

A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szerint meg kell vizsgálni, hogy az elmúlt években miért nem történtek meg azok a fejlesztések, amelyekkel megelőzhetők lennének a hasonló események. Ezeket a fejlesztéseket régóta követeli a pszichiátriai szakma is. Számos intézményben az épületek adottságai, állapota, a tárgyi feltételek még az elégséges szintű ellátáshoz sem elegendőek. A jelenlegi finanszírozási rendszerben a kórházak a működtetés minimális feltételeit sem képesek biztosítani, és önerőből nem tudják megoldani a fejlesztéseket.

A pszichiátriai ellátás súlyos szakemberhiánnyal küzd, nincs elég szakorvos, és még súlyosabb a hiány a képzett ápolók körében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top