Egészség

Ma már a nők körében gyakoribb a szívinfarktus

A várható élettartam hét évvel nőtt az utóbbi közel húsz évben, ugyanakkor a nők körében gyakoribb a szívinfarktus, pedig ebben korábban a férfiak vezettek.

Az elmúlt 15–18 évben hét évvel nőtt a várható élettartam. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, Merkely Béla mindezt a hatékonyabb kezeléseknek és annak tulajdonítja, hogy az emberek jobban odafigyelnek az egészségükre. Éppen ezért hamarosan 80 évre emelkedhet a magyarok várható élettartama, amellyel együtt több dologgal mégis megrövidítjük az életünket.

A vezető halálok továbbra is a szívinfarktus, a magas vérnyomás pedig már a felnőtt lakosság kétharmadát érinti. A dohányzók száma ugyan nem növekedett az elmúlt időszakban, mégis rossz hír, hogy több nő, és különösen a fiatalok dohányoznak. A cigarettázás a számítások szerint 8-10 egészségben megélt életév elvesztését jelenti, ami igencsak elgondolkodtató adat. Nagyobb arányú a cukorbetegség és az elhízás, amelyek egymást elősegítő folyamatok. Feltűnő az is, hogy a gyengébbik nem mintha elférfiasodott volna, hiszen a statisztikák szerint manapság több nő kap szívinfarktust, mint férfi – hangzott el az Inforádió műsorában.

Ma már a nők körében gyakoribb a szívinfarktus

További szívinfarktus témájú írás az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top