Egészség

7 puffadást okozó étel, amiről nem is gondolnád

Általános jelenség, hogy a hétvége után úgy érezzük, mintha híztunk volna abban a két napban. Íme hét étel, ami kellemetlen tüneteket produkálhat!

Gyakori tévhit, hogy azt gondoljuk, a zsíros ételek puffasztanak leginkább. A bűnösök általában az oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok.

Ezek a szénhidrátok rosszul szívódnak fel a vékonybélben, ezért bomlásnak indulnak a tápcsatornában. Ez a folyamat pedig erjedéshez vezet, ami gázképződéssel jár, azaz puffadást okoz.

Gyors javulást érhetünk el puffadás estén, ha hasra fekszünk és sok vizet iszunk, hiszen így gyorsabban kezdenek el a gázbuborékok mozogni és könnyebben távozhatnak a testből.

 

1. Joghurt

Úgy gondolnánk, hogy a probiotikumtartalom miatt jót tesz a hasunknak, pedig bizonyos joghurtok többet ártanak, mint használnak. Ennek oka pedig nem mást, mint a tejcukor. A laktóz lebontása pedig gázképződéssel jár.

De ez nem jelenti azt, hogy ne fogyasszunk semmilyen joghurtot, csak jól nézzük meg, milyet választunk. A sima görög joghurt kevés cukrot, de sok fehérjét tartalmaz. De vigyázzunk az úgynevezett light vagy alacsony zsírtartalmú joghurtokkal, mert azok általában több tejcukrot tartalmaznak.

 

2. Keresztesvirágú zöldségek

Kelbimbó, kelkáposzta, brokkoli, karfiol – mindegyikben szénhidrát, úgynevezett raffinóz található. De mivel a testünk nem tartalmazz a raffinóz lebontásához szükséges baktériumokat, ezek a zöldségek emésztetlenül jutnak a vékonybélbe, sőt azon túl is, ez pedig gázképződést okoz.

Ráadásul a vastagbélig eljutott növény különösen büdös gázokat eredményez.

Ugyan a raffinóz káros hatását nem tudod kiküszöbölni, de hőkezeléssel emészthetőbbé teheted ezeket a zöldségeket.

 

3. Bab

A hüvelyes héja egy olyan keményítőt tartalmaz, ami emészthetetlen az emberi test számára. Azonban csökkenthetjük a bab puffasztó hatását, ha főzés előtt 24 óráig vízbe áztatjuk, mert ennek hatására feloldódik a káros keményítő egy része, ezért kevesebb jut el belőle a vastagbélig.

 

7 puffadást okozó étel, amiről nem is gondolnád

 

4. Hagyma

A fruktán nevű szénhidrát, ami póré-, vörös- és mogyoróhagymában van, meglehetősen rosszul szívódik fel, amivel nagy mennyiségű gázképződést okoz.

 

5. Dinnye

Ez a gyümölcs rengeteg fruktózt tartalmaz, és az emberek 30-40%-a képtelen feldolgozni ennyi gyümölcscukrot, ennek pedig szinte azonnali következménye lehet a felfúvódás és a hasmenés.

 

6. Mesterséges édesítők

A szorbit és a xilit általában rágógumikban van. Nagyon nehéz ezeket megemészteni, és ezen cukoralkoholok gázképződéshez vezethetnek, sőt hasmenéshez vagy görcsökhöz.

 

7. Gabonák

A búza és a rozs azért szerepelnek ezen a listán, mert emészthetetlen fruktánt tartalmaznak.

Azoknál, akik gluténérzékenységtől szenvednek, komoly immunreakciókat válthatnak ki, és elpusztíthatják a bélrendszer jótékony baktériumait.

Ez a folyamat pedig felfújódáshoz, hasmenéshez vagy székrekedéshez vezethetnek.

De ezek a tünetek akkor is jelentkezhetnek, ha valaki nem szenved cöliákiától, mert a búzában és rostban található oldhatatlan rostok puffadást okozhatnak.

 

Forrás: msn.com

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top