Egészség

Trombózist okozhatnak az új típusú fogamzásgátlók

A Berlini Egyetem kutatása szerint az új típusú fogamzásgátló tabletták szedése nagyobb trombózisveszéllyel járhat.

A Berlinben bemutatott tanulmány szerint az első és második generációs fogamzásgátló tabletták ugyanolyan hatékonyan védenek a nem kívánt terhesség ellen, mint a legújabb fejlesztésű pirulák. Utóbbiakat például azért fejlesztették tovább, hogy csökkentsék a menstruációs görcsöket vagy biztosítsák a szép és tiszta arcbőrt.

A Berlini Egyetem más európai hatóságokkal együttműködve 2013-ban kezdte el vizsgálni a korábbi generációs kombinált fogamzásgátló tabletták kockázataival foglalkozó tanulmányokat és adatokat. Ezekből kiderült, minden újabban engedélyezett tabletta kockázata háttérbe szorul az előnyeivel szemben. Az új generációs fogamzásgátlóknál azonban jelentős a vérrögképződés, ezáltal a trombózis kialakulásának a kockázata: tízezerből 9-12 felhasználónál tapasztalták máris. Ezzel szemben a régebbi típusú fogamzásgátló tablettát szedőknél tízezerből legfeljebb hét nő esetében jelentkeztek hasonló tünetek.

“Elsősorban a fiatal, nem dohányzó és nem túlsúlyos nők azok, akik valójában kockázatok nélkül szedhetik az új készítményeket. De az új nem mindig jobb, sőt ellenkezőleg: a korábbi generációs fogamzásgátlók ugyanolyan jól védenek a terhesség ellen, ráadásul esetükben kisebb a trombózis kialakulásának kockázata” – mondta a kutatást vezető egyetem professzora, áll az Index.hu cikkében.

Trombózist okozhatnak az új típusú fogamzásgátlók

További fogamzásgátlás témájú cikk az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top