Egészség

Influenza: az oltóanyag jövő hónaptól már kapható

Az influenzavírus általában csak tél közepén éri el hazánkat. Az idei oltóanyag várhatóan november első hetében érkezik meg a Népegészségügyi Főosztályra.

Már működik Csongrád megyében az influenzafigyelő szolgálat, annak ellenére, hogy a vírus általában csak tél közepén éri el hazánkat – írja a delmagyar.hu. A megye háziorvosainak mintegy 20 százaléka jelenti majd hétről hétre a betegforgalmi adatokat, illetve hogy mennyi influenzaszerű megbetegedést észlelnek pácienseik között.

Új oltóanyag lesz

Az influenzavírusok A és B típusai okozzák évről évre a legtöbb megbetegedést. Állandó változásuk miatt egy adott évben átvészelt influenzafertőzés vagy védőoltás eredményeként kialakuló immunitás nem véd a következő években. Éppen ezért minden évben új oltóanyagot fejlesztenek ki.

Az idei termékcsalád, amely felnőttek és gyermekek számára, valamint csökkentett antigéntartalmú változat formájában kerül forgalomba, várhatóan november első hetében érkezik meg a Népegészségügyi Főosztályra.

Közeleg az influenzajárvány
Közeleg az influenzajárvány

Ők kapják ingyen

Térítésmentes oltóanyagra azok jogosultak, akik a 60 évet betöltötték, valamilyen krónikus megbetegedésben szenvednek, egészségügyi dolgozók, szociális otthonok lakói és dolgozói, várandósok, valamint akik az elkövetkező időszakban gyermeket szeretnének vállalni. Az ingyenes oltóanyagot a háziorvosnál lehet igényelni.

Olvass még az influenzáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top