Egészség

A stevia már a gyümölcsleveket is megédesíti

Reggelire, ebéd után vagy csak úgy, bármikor napközben jólesik egy-egy pohár finom, frissítő gyümölcslé. Eddig azonban sokan meggondolták, töltsenek-e maguknak, mivel tartottak a benne lévő cukortól. Van-e megoldás, hogy bűntudat nélkül ihassunk ezekből minden nap?
A stevia már a gyümölcsleveket is megédesíti

A cukor egyszerre ellenség és barát. Szükségünk van rá, hiszen gyorsan felhasználható energiát jelent, édes ízt ad ételeinknek és italainknak, ugyanakkor tartunk tőle, mert rongálja a fogakat és elhízást okoz. Az utóbbi időkben pedig a hozzáadott cukorról terjedt el sok tény vagy leginkább tévhit, ezért vannak, akik már a gyümölcsleveket is kerülik, hiszen azok is tartalmaznak cukrot. Van valami azonban, amit érdemes tudni.

A szakértők, bár nem pártolják egyértelműen a cukor fogyasztását, bizonyos mértékben megengedhetőnek tartják a kiegyensúlyozott étrend részeként. Korábban a napi energiaszükséglet 10 százalékában határozták meg a megengedhető bevitelt, ami egy felnőtt nő esetén körülbelül 200 kalóriát és 50 gramm cukrot jelent. Az egészséges étrendre vonatkozó legújabb ajánlások azonban ezt az értéket pont a felére, 5 százalékra csökkentették, ami már csak napi 25 gramm cukrot engedélyez. Ezt pedig akár három deciliter hagyományos szénsavas üdítővel túl lehet lépni, nem beszélve arról, hogy a kávéba tett vagy a péksüteményhez használt cukor is további kalóriákat jelent. Egyértelmű, hogy aki egészségesen szeretne táplálkozni, de kedveli az édes ízt, olyan ételeket és italokat keres, amelyek kevesebb cukrot tartalmaznak.

Egy jó megoldás például, ha a hagyományos cukrot fruktózzal, azaz gyümölcscukorral váltják ki, ami több előnyös tulajdonsággal is bír. Ez a természetes szénhidrát minden gyümölcsben és a legtöbb zöldségfélében is megtalálható, a glikémiás indexe (GI) alacsonyabb, mint a répacukoré, azaz lassabban emeli a vércukorszintet. Viszont mivel annál édesebb ízű, kevesebb is elég belőle, így kalóriákat spórolhatunk. Jótékony hatással van a vas felszívódására, valamint segíti a magnézium felvételét és hasznosítását is.

Az évek során felrakódó pluszkilóktól történő megszabaduláshoz, vagy középkorúként súlyunk megtartásában azonban érdemes ennél tovább menni, és olyan italokat választani, amelyek az édes ízt természetes cukrok és természetes eredetű édesítőszerek kombinációjával érik el. Erre is létezik példa, méghozzá a lehető legtermészetesebb formában.

A stevia, vagyis szép magyar nevén a jázminpakóca egy olyan növény, amelyet őshazájában, Dél-Amerikában már évszázadok óta használnak cukor helyett. Európában néhány éve jelent meg, azóta nem hiányozhat az egészséges életmód híveinek konyhájából. Leveleiből könnyen kivonható az az anyag, amely a cukornál közel 200-szor édesebb, mégis teljesen természetes. Nagyon jól ízesíthetők vele az italok, és használatával ugyanolyan íz mellett akár egyharmadnyi kalóriával is kevesebb lehet bennük.

Végül, de nem utolsósorban, a gyümölcsök és a zöldségek ideális párosításával is elérhető olyan ízhatás, amely frissít és felüdít, ugyanakkor a megszokottnál kevesebb kalóriát tartalmaz. Ilyen lehet például az alma, a bogyós gyümölcsök, de régóta használjuk édesítésre a céklát is.

Aki elmúlt már huszonéves, tudja, hogy a kilók észrevétlenül lopakodnak fel ránk, és kínszenvedés tőlük megszabadulni. A túlsúly egyik oka lehet a rejtett cukor is, ebben egyetértenek a táplálkozással foglalkozó szakértők, és azt javasolják, hogy válasszunk olyan italokat, amelyek kevesebb cukrot tartalmaznak. Egy ideje már nálunk is elérhetők olyan gyümölcslevek, amelyek nemcsak összetételük, alapanyagaik miatt jó választások, hanem azért is, mert hagyományos cukor helyett fruktózzal és steviával édesítik azokat. Ezekből bűntudat nélkül fogyaszthat mindenki, aki vigyáz önmagára és figyel a testsúlyára.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top