Egészség

Influenza: már nem véd a tavalyi oltóanyag

Hiába alakult ki valakiben a tavalyi vírusra immunválasz, az idén már nem védi meg a megbetegedéstől. Ezért, az influenza változékonysága miatt kell mindig új oltóanyagot előállítani.

Az influenzavírusa rendkívül változékony, emiatt kell minden évben “hozzáigazítani” az oltóanyagot – közölte Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) osztályvezető főorvosa.

30 vagy 90 százalékos védettség

Az influenzavírus akár nagy mértékben is képes megváltoztatni a szerkezetét, így hiába alakult ki valakiben a tavalyi vírusra immunválasz, az idén már nem védi meg a megbetegedéstől. Emiatt kell minden évben más vakcinatörzset használni az oltóanyaghoz is, bár a szezon elején a hatóság kénytelen az előző évi vírusból kiindulni – számolt be a hirado.hu. Ez a magyarázata annak is, hogy az oltóanyag az elmúlt szezonban 30 százalékos hatékonyságával hogyan maradhatott el az elvárt 70-90 százalékostól. A 30 százalékos védettség ugyanakkor még mindig sokkal több, mint amennyivel az ember oltás nélkül rendelkezik.

 Változékony influenza, évente új oltóanyag kell
Változékony influenza, évente új oltóanyag kell

Az influenza elleni oltóanyag célja nem a járvány megelőzése, hanem a súlyos mellékhatások kivédése.

Olvass még az influenzáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top