Egészség

Sírj! A tudomány szerint jót tesz az egészségednek

Tudjuk, milyen az a helyzet, amikor könnyekben törünk ki, és elkezdünk szabadkozni a többiek előtt, pedig ők részvéttel és empátiával fordulnak felénk. Valahonnan gyerekkorunkból eredhet, hogy a könnyeinket szégyellni kell, csakhogy nem teszünk jót magunknak, ha visszanyeljük őket.

A könnyeknek üzenete erőteljes lehet mások számára. A legtöbbünk úgy nőtt fel, hogy a sírás elfogadhatatlan nagy nyilvánosság előtt. Sokan úgy gondolják, hogy a sírás szentimentális dolog, vagy az érzelmi instabilitás jele, míg mások szerint épp az ellenkezője igaz: a könnyek katartikusak, és belső erőre utalnak. Van olyan sírás, amit meghatónak, de van olyan is, amit zavarba ejtőnek vagy manipulatívnak tartanak.

A sírástól boldogabb leszel

Talán a legvitatottabb hely sírás szempontjából a munkahely, ahol a sírás egyértelműen a gyengeség jele. Még akkor is tartja magát ez a nézet, ha a világ nagy főnökei, mint például Sheryl Sandberg, a Facebook egyik vezére is kiállt már széles e világ elé, vállalva gyászát és a könnyeit.

Engedd ki a könnyeid, a tudomány szerint jót tesz az egészségednek

Most azonban kiderült, hogy azok járnak jó úton, akik profik sírásból. Egy kutatásban kimutatták, hogy kimondottan jó hatással van az egészségünkre, ha kifejezzük az érzelmeinket. A könnyáztatta negatívakat is. A holland Tilburg egyetemen végzett kutatásban a részt vevőkkel megható filmeket nézettek, és azt találták, hogy akik sírtak a film alatt, sokkal jobb hangulatban jöttek ki a moziból, mint amilyen a film megnézése előtt voltak. Közben azok, akiket nem ríkatott meg a film, ugyanolyan hangulatban maradtak, mint a mozi előtt.

Dr. William Frey biokémikus szerint kémiai különbség van az érzelmi könnyek (pl. szomorúságunkban sírunk) és a reflexkönnyek (pl. hagymától sírunk) között. Amikor idegesek, stresszesek vagyunk, akkor a testben olyan kémiai anyagok halmozódnak fel, amik ártanak nekünk, a sírással pedig segítünk a szervezetünknek ezeket az anyagokat csökkenteni. Az érzelmi sírás sok ACTH-t, azaz adenokortikotrop hormont tartalmaz, amit jobb eltávolítani a könnyek útján a szervezetünkből, mert beindítja a koritzol, azaz a stresszhormon termelődését, ami pedig vezethet akár szívbetegségekhez is. Tehát biológiailag és pszichésen is jót tesz, ha sírunk.

A könnyek összehoznak minket

A sírás segít a kapcsolataink erősítésében is. Fejlett személyiségre utal, ha mások előtt merünk sírni, és megbízható információt is ad a környezetünknek a lelkiállapotunkról. Végtelenül emberi kifejezése ez annak, hogy sérülékenyek vagyunk, segítségre van szükségünk, ennek pedig erős közösségkovácsoló ereje van.

A sírás oka mindenkinél más és más, de az az egy közös, hogy fontos információt hordoz, és arra figyelmeztet, hogy figyeljünk egymásra és saját magunkra. Két ember között a megértés hídját képes felépíteni és mélyebb kapcsolódás jöhet létre általa. A könnyeket előhozó érzések: szomorúság, veszteség, öröm, győzelem, szeretet, mind közelebb hozza egymáshoz az embereket.

Az, hogy folyton igyekszünk visszatartani a könnyeinket, csak azt mutatja, mennyire tartunk a többiektől. Persze vannak olyan helyzetek, amikor önvédelemből tényleg nem érdemes szabadjára engedni a könnyeinket, de ha túl sokáig fojtjuk magunkba, az érzelmi elszigetelődéshez is vezethet. Az érzelmi, szociális elszigetelődés pedig az egyik oka lehet a szívbetegségeknek. Nem érdemes tehát visszanyelni a sírást, főleg az olyan emberek előtt nem, akik fontosak nekünk. Csak mélyítjük a kapcsolatunkat velük, ha engedjük nekik, hogy belelássanak a lelkünk mélyére és hogy a vállukat tartsák, amikor szükségünk van rá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top