Egészség

Okosgyógyszerek az Alzheimer-kór ellen

Gyógyíthatatlan betegség hírében áll az Alzheimer-kór – ezt sajnos nem tévhit, hanem tudományos tény jelenleg. Azonban amilyen jól tudja a közvélemény, hogy nincs gyógymód a betegség ellen, olyannyira nincs tisztában azzal, hogy szőmos terápia és gyógyszer létezik már, amelyekkel az Alzheimer lefolyása lassítható, és a betegek megfelelő színvonalú életminősége hosszú ideig fenntartható.

Okosgyógyszereknek is hívják azokat az innovatív készítményeket, amelyek kapszula, tabletta, oldat, injekció és tapasz formájában is megvásárolhatók a patikákban, és alkalmasak arra, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegeket életminőségét, állapotát kedvezően befolyásolják. (Nem kizárólag az Alzheimerre kifejlesztett gyógyszereket nevezik így: az okosgyógyszer elnevezés az új fejlesztésű, egy-egy betegség ellen aktuálisan a legmodernebb és leghatékonyabb terápiát nyújtó készítmények csoportját jelöli.)

Okosgyógyszerek az Alzheimer-kór ellen

Az utóbbi évtizedek kutatásainak eredményeként ma már ilyen okosgyógyszerek segítik az orvosok munkáját, és nem túl távoli jövőben előreláthatólag újabb, még hatékonyabb gyógyszerek kerülhetnek forgalomba.

Szegeden is készül egy okosgyógyszer

Ebben komoly szerepük van a magyar tudósoknak is, akik Penke Botond akadémikus vezetése mellett a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Orvosi Vegytani Intézettében folytatnak intenzív kutatásokat. A szegedi kutatók eredményei azzal kecsegtetnek, hogy az örökletes Alzheimer-kórban szenvedő betegeknek és annak a jelentős csoportnak, akiknél a betegség kialakulásában erős családi behatás is kimutatható (ez a páciensek közel felét teszi ki) egy olyan gyógyszer készíthető majd el, amely megelőzi az Alzheimer kialakulását. Ezzel a készítménnyel tehát jelentősen kevesebb új beteg lesz majd – természetesen ennek az is feltétele, hogy időben, megfelelő vizsgálatokkal kiszűrjék azokat, akik genetikus hajlamot hordoznak magukban az Alzheimer kialakulására.

Célegyenesbe fordulhat a gyógyszerfejlesztés

A magyar kutatócsoport elsősorban a központi idegrendszerben termelődő fehérjék viselkedését vizsgálja. Észrevették, hogy bizonyos fehérjék, amelyek egyébként normális mértékben termelődnek, idős korban felgyülemlenek az idegrendszerben, és onnan nem tudnak távozni. Ez az anyag belülről mérgezi az idegsejteket, és a kutatók feltételezése szerint ez lehet az egyik lehetséges magyarázata az Alzheimer kialakulásának, pontosabban a betegséghez vezető folyamat itt indul el. A fehérjék koncentrációjának csökkentésére kifejlesztett gyógyszereket már sikeresen tesztelték egér- és patkánykísérletek során, és bebizonyosodott, hogy megfelelő védelmet nyújt a készítmény a betegség kialakulása ellen, miközben nem kell számolni mellékhatásokkal. A kutatás következő lépéseként a gyógyszer továbbfejlesztésén dolgoznak majd a tudósok, és ha hasonlósan biztató eredmények születnek, néhány éven belül emberek kezelésére alkalmas újabb okosgyógyszer kerülhet forgalomba.

 

Alzheimer témák az NLCafén: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top