Egészség

Milyen gyógytornára van szükségem? – Tornák különféle fájdalmakra

Akár ízületi fájdalmakról, akár fejfájásról legyen szó, számos gyógytorna létezik, ami enyhülést hozhat számunkra. Lássunk 4 hatásos módszert ízületi bántalmakra!

A gyógytorna célja a mozgásszervi megbetegedések megelőzése, illetve gyógyítása. Most bemutatunk 4 módszert, ami segítségünkre lehet a fájdalom kezelésében.

Milyen gyógytornára van szükségem? – Tornák különféle fájdalmakra

1. Terrier-módszer

Ez a módszer tulajdonképpen egy manipulatív reflexterápia, ahol a terapeuta a nyújtást, a masszázst és a mozgást kombinálja. Jean Christian Terrier, reumatológus szakorvos fejlesztette ki, melynek lényege, hogy az érintett ízületet és az azt körülvevő lágyrészt (izmok, szalagok, inak, idegek) lazított helyzetben megnyújtja, miközben speciális masszázsfogásokat iktat be.

Mire jó?
Főként műtétek után, sportsérüléseket követően, traumás mozgásbeszűkülés, ízületi kopás, izomfeszülés, nyaki fájdalom, szédülés, fejfájás esetén alkalmazzák.

2. McKenzie-torna

A McKenzie-torna egy speciális mozgásterápia, mely során nagy hangsúlyt kapnak az önállóan elvégezhető mozgásformák. Robin McKenzie új-zélandi gyógytornász nevéhez fűződik a torna kialakítása: a terápia során a páciensek befolyásolni tudják a fájdalom mértékét és későbbi panaszokat előzhetnek meg. A torna nem fájdalommentes, de hatékony. A módszert kizárólag a McKenzie Intézet által kiállított bizonyítvány birtokában alkalmazhatják az orvosok, terapeuták.

Mire jó?
Fájdalomcsillapításra, az ízületek, lágyrészek reumatikus megbetegedéseinél, mozgáskorlátozottság esetén, izomfeszülések és ízületi kopások esetén.

3. Alexander-módszer

Frederick Matthias Alexander korát igencsak megelőzve, a 19. század végén felismerte, hogy az érzelmi, a lelki és a testi folyamatok összetartoznak, egymással kölcsönhatásban vannak. Gondolati és testhasználati megszokásaink szorosan összefüggnek egymással. Ha megismerjük őket, dönthetünk, melyek azok, amelyek támogatják életünket. A többit sem dobhatjuk ki az azonnal az ablakon, de helyettük képesek vagyunk konstruktívabbakat elsajátítani.

Mire jó?
Műtétek utáni rehabilitációt követően, krónikus betegségekből, mozgásszervi rendellenességekből eredő fájdalmak kezelésére, hibás berögződéseink javítására mind gondolati, mind a fizikális szinten.

Milyen gyógytornára van szükségem? – Tornák különféle fájdalmakra

4. Feldenkaris-módszer

Moshe Feldenkaris módszerének az alapja, hogy a mozgásunk felfedezhető, megismerve pedig énképünkön keresztül korrigálható, tudatosabbá tehető. Ahhoz például, hogy egy rossz beidegződés által előidézett testtartást meg tudjunk változtatni, a cselekedetünk dinamikáján kell módosítanunk, amit azonban énképünk határoz meg: énképünknek megfelelő módon érzünk, gondolkodunk, cselekszünk. Tehát ha önképünk változik, cselekvésmódunk, testtartásunk is idomul a változáshoz.

Mire jó?
Tartásproblémák esetén, statikus munkát végzőknek (irodai dolgozóknak, autóvezetőknek, pultban dolgozóknak), sportolóknak, testük tudatosságát fejleszteni kívánóknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top