Egészség

Még durvább idők jönnek az allergiásokra

Semmi jóval nem tudjuk kecsegtetni a prüszkölő-tüsszögő-égő szemű-viszkető torkú olvasóinkat, hiszen a parlagfűszezon csúcsa még előttünk áll.

Jelentősen emelkedett a parlagfű átlagos pollenkoncentrációja az elmúlt héten az országban, ezért másodfokú riasztást adott ki az Országos Közegészségügyi Központ (OKI). Továbbra is a Dunántúlon, illetve az Alföld középső részén a legmagasabb a parlagfű pollenterhelése.

Pollen: Budapesten sem jó a helyzet

A győri, a veszprémi, a székesfehérvári, a kaposvári, továbbá a kecskeméti és a békéscsabai mérőállomás környékén 200 pollenszemnél is többet mértek légköbméterenként a levegőben. Jelenleg Budapest környékén a legjobb a helyzet, de a parlagfű pollenkoncentrációja itt is meghaladja a 30 db/m3 értéket.

Figyelj a pollennaptárra!
Figyelj a pollennaptárra!

 Allergiatünetek: folyik, viszket, ég

A másodfokú riasztási szintnél a parlagfűre érzékenyek tünetei súlyosbodhatnak, jellemző a tüsszögés, náthajellegű orrfolyás, enyhe fejfájás, könnyező szemek, torokviszketés, torokköszörülés, a szem fáradékonysága, általános fáradtságérzet.

 Moss hajat gyakrabban!

A tünetek enyhíthetők azzal, ha minden este lefekvés előtt megmossuk a hajunkat, ez ugyanis az egyik fő “pollenraktár”, pollenszemcsék ezrei tapadhatnak meg rajta. Ugyancsak hasznos a gyakori és alapos porszívózás a lakásban, valamint a nedves ronggyal történő portörlés is sokat segíthet. Érdemes ilyenkor az ágyneműt is gyakrabban cserélni, különösen a párnahuzatot. Ruhát is gyakrabban kell cserélni és mosni, és kerülni kell a szabadban szárítást. Napközben viselt cipőnket este nedves ronggyal töröljük át – ajánlja a tisztiorvosi hivatal.

Parlagfű-koncentráció: magas, magasabb, még magasabb
Parlagfű-koncentráció: magas, magasabb, még magasabb

 Pollen: a java még csak most jön!

Az OKI előrejelzése alapján a parlagfű pollenkoncentrációjának további emelkedésére lehet számítani, a szezon csúcsa még előttünk van.

 Olvass még az allergiáról, pollenről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top