Egészség

A nők nagyobb eséllyel halnak meg szívinfarktus után, mint a férfiak

Bár a nők tovább élnek, mint a férfiak, mégis nagyobb a sansz a gyengébbik nemnél, hogy egy szívinfarktust követően előbb halnak meg. De most kiderült, hogy mi miatt!

A nők nagyobb eséllyel halnak meg szívinfarktust követően, mint a férfiak, és kisebb valószínűséggel részesülnek olyan orvosi kezelésben, amely megmenthetné az életüket – derült ki egy több mint 11 ezer felnőtt bevonásával készített felmérésből. A Párizsi Szív- és Érrendszeri Kutatóközpont vizsgálata szerint a szívrohamot szenvedett nők kisebb valószínűséggel esnek át – az erek állapotának helyreállítását szolgáló, a szív leszűkült, elzáródott ereinek megnyitására alkalmazott – angioplasztikán.

a nők általában idősebb korban
A nők általában idősebb korban szenvednek szívinfarktust

Cukorbaj is társulhat hozzá

A szakértők szerint a halálozási arányban tapasztalható eltérés részben azzal magyarázható, hogy a nők általában idősebb korban és gyakran egyéb egészségi problémákkal, például cukorbajjal is küzdve szenvednek szívinfarktust. A lehetséges okok közé tartozik ugyanakkor az orvosok “helytelen hozzáállása” és az, hogy a női pácienseiknek nem javasolják a szükséges beavatkozásokat.

A szívrohamnak amúgy az elsődleges kiváltó oka általában koszorúér-betegség.

Olvass még a szívrohamról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top