Egészség

Aludj eleget, különben lebetegszel!

Nem is hinnéd, hogy az alvás milyen óriási befolyással van az egészségre! A kialvatlanság például négyszeresére növeli a nátha kialakulásának kockázatát. És ez csak az egyik velejárója a kevés alvásnak.

Jelentősen csökkentheti a betegségekkel szembeni ellenállást a túl kevés alvás – derítette ki Aric Prather, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatója. A tudós és csapata 164 felnőttet vizsgált meg, és az alkoholfogyasztásra, dohányzásra, táplálkozásra és stresszre vonatkozó szokásaikról kérdezték ki őket, majd egy héten át szenzorokkal elemezték alvásukat. Ezt követően megfázást okozó vírussal fertőzték meg, és egy hotelben izolálták az alanyokat. A következő héten naponta vettek mintát orrnyálkahártyájukból és megvizsgálták.

Fogékonnyá tesz a fertőzésekre a kevés alvás

Keveset aludtak, ez történt:

Az eredmények szerint, aki éjszakánként kevesebb, mint 6 órát aludt, annak 4,2-szer nagyobb esélye volt a megfázásra, mint annak, aki legalább 7 órát. Aki 5 óránál is kevesebbet aludt, annál 4,5-szer nagyobb volt a betegség kialakulásának kockázata.

Összességében tehát az alvás jóval nagyobb befolyással van az egészségre, mint a kor, a táplálkozás, a stressz vagy a dohányzás.

Fogékonnyá tesz a fertőzésekre a kevés alvás

Olvass még az alvásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top